'Alakır için adalet!'

Alakır Nehri Kardeşliği'nin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Antalyalılar, Danıştay'ın '1. dereceden doğal sit alanı ilan etme' kararını tescillemeyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü protesto etti. Mahkeme kararının uygulanmasını isteyen Antalyalılar, can pahasına mücadelede kararlı olduklarını vurguladılar.

'Alakır için adalet!'

Alakır İçin Çok Sesli ve Renkli Eylem

Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde yer alan Alakır nehri üzerine kurulmak istenen HES'lere karşı mücadele yürüten Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) Danıştay kararını uygulamayan kurumlara karşı 'çok sesli ve renkli' eylem yaptı. Alakır için Cumhuriyet Meydanı'nda Antalyalılarla bir araya gelen ANK üyeleri, "Alakır İçin Adalet", "Alakır Rant Değil, Koruma Alanı", "Alakır Özgürdür Özgür Akacak" sloganlarını attılar. Siyasi parti, çevre ile ilgili dernek ve vakıfların da desteklediği eyleme Çarşı Grubu da katılarak destek verdi. Renkli kartonlara yazılan yazıların dikkat çektiği ve taşla doldurulmuş pet şişe, ıslık, düdük ve davul sesleriyle sit kararının uygulanmamasının protesto edildiği eylem renkli görüntülere sahne oldu.

Kurul Süreci Bilinmezliğe Sürüklüyor

Sloganların seslere karıştığı eylemde açıklamayı ANK'den Tuğba Pınar Günal yaptı. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 'mevzuatlara uygun olmadığı' gerekçesiyle sit kararını uygulamadığını, yerine '4 mevsim sürecek olan ekolojik tabanlı bilimsel araştırma' yapma kararı aldığını söyleyen Günal, Kurulun süreci bilinmezliğe sürükleyerek, Alakır Vadisi'nde yatırımı olan şirketlere yol verme niyetinde olduğunu belirtti. Bu güne değin Alakır Vadisi'nde projelendirilen 8 adet HES'ten 4 tanesinin tamamlandığını,4 HES'in de tamamlanması halinde yaşanabilecek zarara dikkat çeken Günal şunları kaydetti; "Eğer vadinin en yoğun biyolojik çeşitliliğine sahip üst kotlarındaki su kaynaklarında yapılmak istenen HES'lerde tamamlanırsa, tüm vadi, içindeki bütün canlılarla birlikte geri dönüşü mümkün olmayan büyük zararlara uğrayacak."

Doğa ve Hukuk Soykırımını Durdurun

Hakkında yürütmeyi durdurma kararı olan bir HES için hemen yeni ÇED olumlu raporu verilerek yargı kararlarının adaletsizce arkasından dolanıldığını kaydeden Günal, İl Çevre Müdürlüğü yetkililerine seslenerek, Alakır'da proje ve yatırım adı altında gerçekleştirilen doğa ve hukuk soykırımının derhal durdurulmasını istedi. Mahkeme kararının bir an önce uygulanmasını isteyen Günal, can pahasına mücadelede kararlı olduklarını vurguladı. Günal şöyle konuştu; "Mahkeme kararlarını uygulayarak, Alakır Vadisi'ni 1. dereceden doğal sit alanı ilan edin, koruma altına alın. Eğer siz asli görevinizi yerine getiremiyorsanız, bizler, canımız pahasına, değer verdiğimiz canlıların yaşamını korumak için, sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz."

Günal, Vadideki tüm canlılar adına yürüttükleri mücadeleye, vadi tamamen koruma altına alınıp, doğa düşmanı yatırımlar durduruluncaya kadar kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.

Haber-Fotoğraf: Devrim Dönmez Koçak / Antalya

ulusalkanal.com.tr

eylem alakır