İran-Suudi Arabistan arasındaki idam krizi büyüyor

Suudi Arabistan’ın aralarında Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesine tepkiler giderek artıyor. İran'ın dini lideri Hamaney “İlahi intikam yakalarını bırakmayacak” dedi. Irak, Lübnan ve Bahreyn’de Arabistan'a tepkiler gelirken, Tahran’da bulunan Suudi Arabistan büyükelçiliği ateşe verildi.

İran-Suudi Arabistan arasındaki idam krizi büyüyor

Suudi Arabistan yönetiminin, Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişiyi idam etmesi, islam ülkeleri arasında yeni bir gerilimin fitilini ateşledi.

Şii din adamının idam edilmesini protesto eden yüzlerce kişi Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi. Gösteri akşam saatlerinde şiddetlendi.

Elçilik binasının duvarlarına tırmanan eylemciler, Suudi bayrağını indirip yaktı. Öfkeli kalabalık daha sonra binayı ateşe verdi.

İran polisi göstericileri kontrol altına almakta zorlandı. Olaylara karıştığı tespit edilen 40 kişinin tutuklandığı açıklandı. İran'ın Meşhet şehrindeki Suudi Arabistan Konsolosluğu da göstericiler tarafından ateşe verildi.

İdama, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den de sert tepki geldi. Arabistan'ın Şii din adamını idam etmesini "şiddetle" kınayan Hamaney "İlahi intikam Suudi siyaset adamlarının yakasını bırakmayacak" diye konuştu.

Irak'ta Şii dini otorite olan Ayetullah Ali es-Sistani de en-Nemr'in idam edilmesini kınadı. İdam kararına İran ve Irak'ın yanı sıra Lübnan ve Bahreyn’den de tepki geldi. Lübnan’da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah Suudi yönetiminin idam ile "Diyalog, orta yol ve müzakere olmayacak" mesajı verdiğini söyledi.

İdam kararı Suudi Arabistan'da da protesto edildi. Şiiler ülkenin farklı yerlerinde protesto gösterileri düzenledi. Gösterilerde tansiyon zaman zaman yükseldi.

Nüfusun büyük bir kısmı Şiilerden oluşan Bahreyn’in başkent Manama’da da Suudi yönetimine karşı gösteriler vardı. Hindistan’ın Cemmnu ve Keşmir bölgesindeki Şii nüfus da idamı protesto etti.

İngiltere’nin başkenti Londra’da Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin önünde toplanan grup, Riyad yönetimine tepki gösterdi. İdam'a Amerika Birleşik Devletleri'nden de tepki geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada idamın mezhep çatışmalarını şiddetlendirebileceği endişesine yer verildi.

ulusalkanal.com.tr