RTÜK'ten YouTube, Twitter ve Facebook açıklaması
RTÜK üyesi Doç. Dr. Ersoy, RTÜK'e "internet denetimi" gibi bir yetki verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak "YouTube, Twitter, Facebook için herhangi bir denetim yok." dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy, RTÜK'e internetten yapılan yayıncılık faaliyetleri için de tıpkı geleneksel yayıncılıkta olduğu gibi içerik denetimi, lisans verme ve iptal etme yetkisinin tanındığı, Meclis'te görüşmeleri devam eden düzenlemenin yasalaşması durumunda nasıl uygulanacağına yönelik AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri Forumu (IBRAF) Genel Direktörü olan Ersoy, düzenlemeye yönelik eleştirileri değerlendirerek, internetin denetiminin söz konusu olmadığını belirterek şöyle devam etti:
"Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun böyle bir görevi üstlenmesi hem yasal hem de pratik açıdan mümkün değil. Yapılmak istenen düzenleme öncelikle sadece karasal, uydu ve kablo ortamında yapılan yayıncılığın internet ortamındaki uzantısı şeklinde. Yani internet ortamında yapılacak yayıncılıkla ilgilidir."
"Çocukları, gelecek nesli korumak adına"
RTÜK üyesi Ersoy, yasal düzenlemenin ikinci ayağının ise sadece internet üzerinden yayıncılık faaliyeti yürüten Blue TV, Puhu TV, Netflix gibi platformlarla ilgili olduğunu söyledi.
Dünyada "linear" ve "nonlinear" olarak adlandırılan “program akışlı olan ve olmayan" ya da "isteğe bağlı yayıncılık" olarak tanımlanabilecek bir yayıncılık sisteminin yaygınlaştığına işaret eden Ersoy, "Bu tip yayıncılık türünde izleyici daha aktif, karar verici ve merkezi pozisyonda. Yayıncı izlenecek içeriği belirlemiyor, izleyici belirliyor. Örneğin film, dizi, spor, müzik gibi içerikler var. Bunlar kataloglar halinde sıralanmış, depolanmış duruyor. İzleyici neyi izlemek istiyorsa istediği zamanda istediği içeriği izleme şansına sahip." diye konuştu.
Bu tip yayınların sadece internet ortamından yapıldığını, izleyicinin çok zengin bir içerikten istifade ettiğini fakat bunun karasal, uydu ve kablo mecralarındaki yayıncılar açısından "hem ucuz hem de denetimsizlik nedeniyle" haksız bir rekabet ortamı oluşturduğunu anlatan Ersoy, geleneksel yayıncıları korumak için RTÜK'ün bu alanı düzenlemek zorunda olduğunu bildirdi.
Ersoy, çocuk ve gençlerin artık TV'den ziyade internet mecrasından yayınları izlediğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Bu alanın denetlenmemesi çocukların çok sakıncalı içeriklerle karşı karşıya kalmasını da beraberinde getiriyor. Çocukların korunması Anayasal bir zorunluluk olduğu için (Anayasa 41. madde) RTÜK, çocukları, gelecek nesli korumak adına bu alana el atmak zorundaydı. Yani yeni yasal düzenleme, geleneksel yayıncıların internet ortamına uzanan yayınları ile geleneksel ortamlarda yayın yapmayan fakat onların sahip olduğu içeriğin tamamını hatta ötesini içinde barındıran yayıncıları da denetleme imkanı verecek."
"YouTube, Twitter, Facebook'ta denetleme söz konusu değil"
Doç. Dr. Hamit Ersoy, internetten yapılan söz konusu yayıncılık faaliyetlerinin hangi platformları kapsayacağına yönelik şunları söyledi:
"Netflix, Blue TV, Puhu TV gibi aslında tamamen yayıncı olan ama sadece internet mecrasından yayın yaptıkları için yayıncı değilmiş, herhangi bir internet kullanıcısıymış gibi algılanan yayıncıları denetleyeceğiz. Yani internet ortamında yayıncılık faaliyeti yapanları denetleyeceğiz. Onların dışında YouTube, Twitter, Facebook ve benzeri, görsel içeriği paylaşan ve fakat yayıncı hüviyeti taşımayanlar için RTÜK'ün herhangi bir denetimi söz konusu değildir. İnternet ortamında 'geleneksel mecralarda yapılan içeriği' paylaşan, şimdilik 'yayıncı' denmeyen ama aslında internet ortamında yayıncılık yapan kuruluşları denetleyeceğiz sadece. Dolayısıyla şu ana kadar gösterilen tepkilerin yersiz olduğunu, endişeye mahal olmadığını, uçsuz bucaksız internet dünyası içinde çok sınırlı bir yetkinin RTÜK'e verildiğinin ve Avrupa Birliği standartlarına göre yayıncı kimliği taşımayan hiçbir kullanıcının içeriğinin denetlenmeyeceğinin bilinmesi gerekiyor."