Dokunulmazlıkta taktik savaşları

Gözler, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerine çevrildi. Teklif 367 "Evet" oyunun çıkması halinde kabul edilecek. 330 ile 367 aralığı ise referanduma işaret ediyor. Partiler de fire vermemek için önlemler alıyor. Kulislere göre İlk turda referandum aralığında kabul edilen teklifin yarın yapılacak oylaması, taktik savaşına dönüşecek.

Dokunulmazlıkta taktik savaşları

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda ilk tur görüşmeleri yapıldı, gözler Cuma gününe çevrildi. Partiler yeni hesaplar yapıyor. CHP de, görüşmelere katılmak için Antalya'da toplamayı hedeflediği parti kampını bir gün erteledi.

Birinci maddesi 350, ikinci maddesi 357 kabul oyu alan teklifin, ikinci tur görüşmelerinin taktik savaşına dönüşmesi bekleniyor.

Teklifin referanduma gitmeden yasalaşması için Cuma günü yapılacak ikinci tur görüşmelerinde 367 milletvekilinin "Evet oyu" vermesi gerekiyor.

ES////

Teklifi getiren AKP, 316 oya sahip. 367'yi bulmak için de CHP ve MHP destek vereceğini açıklamıştı. 3 partinin toplam sayısı da 489. Ancak teklifin ilk görüşmelerinde, ciddi bir fire yaşandı. MHP fire vermezken, AKP'nin 6, CHP'nin ise 80 üzerinde fire verdiği belirtiliyor.

AKP, fireyi önlemek için oylamalarda pulların nasıl zarfa koyulacağını anlatan "Grup spotu" adı verilen bir videoyu milletvekillerine gönderdi.

Çarşamba günü yapılan MYK toplantısında dokunulmazlık konusunu ele alan CHP ise, 3 seçenek üzerinde duruyor. Birinci seçenek ilk turda olduğu gibi ikinci turda da fire vermek.

İkinci seçenek ise, teklifi düşürme hamlesi. Buna göre görüşmelerde teklifin 330 oyun altında kalması için çalışma yürütülecek. Ana muhalefet partisi, oylamada gizliliğin sağlanması durumunda AKP'nin fire vereceğini düşünüyor.

Üçüncüsü ise, referandumu önleme hamlesi. Teklife, "Evet" diyerek 367'yi aşmasını sağlayacak CHP, böylece HDP ile aynı karede görünmenin önüne geçmiş olacak.

Teklifin referandum aralığında oy alması durumunda da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın teklifi Ağustos ayında referanduma götüreceği iddia ediliyor.

AKP'nin sunduğu teklif, Anayasa'nın 83'üncü maddesine geçici madde eklemeyi hedefliyor. Eklenecek madde de Karma Komisyon, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'ndaki dosyaların işleme koyulmasını kapsıyor. Anayasa değişikliği sağlanırsa, fezleke dosyaları 15 gün içinde yargıya gönderilecek.

Meclis'te bulunan fezleke sayısı da 667. hakkında dosya düzenlenen milletvekili sayısı ise 138.

Fezleke dosyalarının 46'sı AKP, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.

ulusalkanal.com.tr