Yunan şirketi İsrail'e satıldı

Doğu Akdeniz’de hak iddia eden ve Türkiye’ye karşı son dönemde Yunanistan ile çok sayıda tatbikat düzenleyen İsrail, şimdi de ülkenin en büyük zırhlı araç şirketini satın aldı. İsrail’in Plasan ve SK Group konsorsiyumu, Yunan ordusunun çeşitli zırhlı ve araçlarının en büyük tedarikçisi ELVO’nun sahibi oldu.

Yunan şirketi İsrail'e satıldı

Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı cephenin büyük ortaklarından İsrail’den askeri araç hamlesi geldi. Son dönemde Yunanistan ile çok sayıda ortak tatbikat düzenleyen İsrail, şimdi de Yunan askeri araç şirketini satın aldı.

Yunan ordusunun çeşitli zırhlı ve araçlarının en büyük tedarikçisi olan ELVO, yapılan açık arttırma sonucunda İsrail’in Plasan ve SK Group konsorsiyumuna satıldı.

İsrail konsorsiyumu, önümüzdeki beş yıl içinde ELVO’ya 95 ila 135 milyon avro arasında yatırım yapmayı taahhüt ettiği bir iş planı sundu. Satışın önümüzdeki günlerde resmileştirilmesi bekleniyor.

Özelleştirme yapılacak şirketin yüzde 21’i kamuda kalacak. Yunanistan, ELVO ile vergi ve sigorta gelirlerinden 25 milyon avro elde edecek.

İsrail’in Yunanistan’da başka ortaklıkları da var. Yunanistan’ın ONEX Neorion Tersanesi ve Israel Tersanesi, Themistocles sınıfı korvetin ortak yapımı için Şubat 2020’de bir işbirliği anlaşması imzaladı.

ABD’nin desteğiyle devam edecek proje ilgili Amerikan Büyükelçiliği’nin ticari ataşesi Keith Silver Şubat ayında bir açıklama yaptı. ABD'li ticari ateşe ONEX yatırımını uzun bir geçmişe sahip olan Yunan-Amerikan gemi inşa ilişkilerine açısından önemli gördüğünü söyledi.

ONEX Neorion Tersanesi ile Israel Tersanesi arasındaki anlaşma, Yunanistan’ın İsrail ile işbirliğini ve stratejik ilişkisini güçlendirmek için genel çerçevenin bir parçası olan olumlu ve sembolik bir gelişme olarak görülüyor.

ulusal.com.tr

türkiye israil doğu akdeniz