Rusya, Beşar Esad'ı eleştirdi

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın "bütün ülkeyi geri alacağız" açıklamasını eleştirdi. Bu ifadenin Rusya'nın barışçıl diplomatik çabalarıyla örtüşmediğini söyleyen Çurkin, Suriye'deki Kürt meselesinin çözümüyle ilgili ise Barzani Modeli'ni işaret etti. "Kürtler Irak'ta kendi bölgesini elde etmiş, yani biz Kürtlerin bazı isteklerini elde etmesinden yanayız" dedi.

Rusya, Beşar Esad'ı eleştirdi

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin Rusya'nın Kommersant gazetesine verdiği röportajda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı eleştirdi, Kürt meselesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Rus yetkili Esad'ın yaptığı "bütün Suriye'yi geri alacağız" açıklamasının Rusya'nın diplomatik çabalarıyla örtüşmediğini savundu. "Rusya Suriye krizine siyasi, diplomatik ve askeri anlamda oldukça yatırım yaptı" diyen Çurkin, "Esad'ın bunu göz önünde bulundurmasını isteriz" diye konuştu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi, "Suriyeli yetkililer bu krizin çözümünde Rusya'nın önderliğini izlerse, krizden haysiyetli bir şekilde çıkma şansları olacaktır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin PYD mevzilerini bombalamasını da değinen Çurkin, "Eğer Türkiye, Kürtlerin Suriye'de kalmasını ve kendi devletlerini kurmayı düşünmemelerini istiyorsa, o halde Ankara Kürtleri Cenevre'ye davet etmeli" dedi.

Rus diplomat; "Türkler Suriyeli Kürtlerin ortak toprak elde etmek için savaşmasından ve Türkiye'deki Kürtlerle işbirliğine gidecek olmasından çok büyük rahatsızlık duyuyor" diye konuştu.

Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade eden Rusya'nın BM Özel Temsilcisi, Suriye'ye Barzani modeli önerdi.

Rusya'nın BM Özel Temsilcisi, "Kürtler, Irak'ta 'kendi bölgesini' elde etmiş durumda. Muhtemelen ülkenin geri kalan bölgelerinden daha iyi koşullarda yaşıyorlar. Yani, biz Kürtlerin bazı isteklerini elde etmelerinden yanayız. Ancak bu, ülkelerin parçalanmasına yol açmamalı."ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

rusya suriye vladimir putin beşar esad