Şeker İş uyardı: 126 bin hektar azalır

Nişasta Bazlı Şeker kullanım kotasının artırılması çiftçiyi şeker pancarına küstürdü. Şeker pancarı istihdamı, ekim alanı ve üretim miktarı zaman içinde azaldı. Şeker-İş Başkanı İsa Gök, nişasta bazlı şekere uygulanan yüzde 10 kotanın yüzde 30’a çıkması durumunda pancar üretiminin 75 bin ton daha azalacağını belirtti.

Şeker İş uyardı: 126 bin hektar azalır

Dünyada şekere talep arttı, Türkiye de ise şeker pancarı üretimi azaldı. Bu çelişkinin nedeni nişasta bazlı şekere uygulanan kota.

Türkiye’de nişasta bazlı şekerin kullanım kotasının yüzde 10'a çıkarılmasıyla birlikte ekim alanında da büyük düşüş yaşandı.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, 2000 yılında 410 Bin'den fazla üretici 408 bin hektarlık arazide yaklaşık 19 milyon ton şeker pancarı üretiyordu. Ancak 15 yıllık süreçte Bakanlar Kurulu Kararı ile nişasta bazlı şekerin kullanım kotası birçok kez artırıldı. Son rakamlara göre 126 bin kişi 290 bin hektarda 16 milyon 860 bin ton pancar üretiyor.

Şeker-İş Başkanı İsa Gök yüzde 10'luk kotanın yüzde 30’a çıkması durumunda, pancar üretiminin 75 bin ton daha azalacağını söyledi. Gök, 126 bin dekarlık alanda pancar tarımının yapılamayacağı uyarısında bulundu. Gök bu durumun ülke ekonomisinde 4 milyar 400 milyon dolarlık kayba neden olacağına dikkat çekti.

Gök ayrıca Türkiye’de pancar üretiminin azalmasının hayvancılığı da vurduğunu belirtti. Şeker İş Başkanı'nın verdiği bilgilere göre pancar küspesinden kaynaklı 210 bin tonluk et açığı söz konusu.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör de şeker pancarı üreticisinden esirgenen kaynakların çok uluslu tekellere aktarıldığını kaydetti.

ulusalkanal.com.tr