Şangay İşbirliği büyüyor

Çin'in Çingdao kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü toplantısına bu yıl ilk kez Pakistan ve Hindistan katıldı.

Şangay İşbirliği büyüyor

Şangay İşbirliği büyüyor..

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi bu yıl Çin'in Çingdao kentinde düzenlendi, zirvenin onuruna kentin her yeri, ışıklandırıldı. Bu yılki zirvenin en önemli gelişmesi ise 8 üyeli örgüte, iki yeni ülkenin katılımı oldu; Hindistan ve Pakistan...

İki ülkenin katılımıyla beraber, dünya nüfusunun %42'den fazlası Şangay'da temsil edilmiş oldu. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, bu artışa ilişkin "nüfusumuz giderek artıyor. nerdeyse gezegenin yarısını oluşturacağız" diye konuştu.

Birlik mesajlarının öne çıktığı zirvede Çin Devlet Başkanı Şİ Cinping de ‘Dalgaları kırıp yeni yolculuğa başlayalım’ dedi.

Zirve sonunda yayınlanan bildirgede "Üye ülkeler, dünyanın çeşitli bölgelerindeki ihtilafların, siyasi ve diplomatik yollarla çözümünden yanalar" denildi.

Afganistan, Suriye ve İran'daki gelişmeler ele alındı. Kore yarımadası'ndaki durum da masadaydı.

Afganistan'da "terörizm, aşırıcılık ve uyuşturucu suçlarıyla mücadeleye yönelik hükümetin çabalarının desteklendiği" ifade edildi.

Suriye'nin bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunması, İran ile imzalanan nükleer programın önemi vurgulandı.

Kore Yarımadası'ndaki durumun sadece siyasi-diplomatik istişareler yoluyla çözülmesi gerektiği konuşuldu.

Kazakistan,Kırgızistan, Pakistan, Rusya , Özbekistan ve Tacikistan Çin'in Bir Kuşak Bir Yol projesine desteklerini açıkladılar. Çin'le rekabet alanları bulunan Hindistan ise bu konuda sessiz kaldı.

ulusalcom.tr

rusya hindistan çin pakistan