2014 AKP'nin çıkmazı olacak!

AKP yerel seçimi yüzde 45'le birinci parti olarak kazandı. Ama AKP için asıl seçim süreci bundan sonra başlayacak. Zira AKP'yi zorlu bir yıl bekliyor. Uzmanlar AKP iktidarının ekonomik kriz ve bölünme açılıma set çekemeyeceği görüşünde. Suriye ile savaş senaryosu da eklenince bu tabloya eklenince sistemin çıkmazı ufukta görünüyor.

2014 AKP'nin çıkmazı olacak!

AKP iktidarı sandıktan yine birinci parti olarak çıktı. 12 yıllık iktidarı döneminde AKP'yi ilkkez önemli iki sınav bekliyor.

Hükümetin en zorlu sınavı ekonomi alanında olacak. Özellikle batılı ülkelerde yaşanması beklenen ekonomik kriz birkaç ay içerisnde Türkiye'de de etkisini gösterecek. 2014'e ait borç ödemeleri ve sıcak para akışının yavaşlaması, ekonomik kriz olasılığını artırıyor. Sadece 2014 yılında 163 milyar dolar dış borç var. Kaynak ise bulunamıyor. AKP iktidarının tek seçeneği daha yüksek faizle borç almak. Bu borç da emekçi halkın sırtına zam olarak yüklenecek. Benzin, elektrik ve doğalgaz gibi temel kalemlere bugün-yarın zam yapılması bekleniyor. Uzmanlar; kısa süre içinde Türkiye'de derin ve etkisi uzun yıllar sürecek bir ekonomik kriz dalgasının içinde sürükleneceği konusundan hem fikir.

Sadece ekonomik alanda değil, iç ve dış siyasette de kriz ortamı AKP'nin elini zayıflatan birçok konu var.

Özellikle seçim öncesinde Suriye'ye yönelik kışkırtmalarla tavrını sertleştiren AKP'nin bundan sonra ne yapacağı merak konusu. AKP saldırgan söylemlerinden geri adım atmakta zorlanıyor. Ancak uluslararası alanda elini kuvvetlendiren Esad'a karşı da destek bulamıyor.

Suriye'ye bugüne kadar yapılan müdahaleler sonucu PYD'nin oluşturduğu kantonlar, Türkiye'nin iç siyasetine de etki edecek. Özerklik arayışında, Suriye örneğini gözönünde bulunduran PKK, aynı modeli Güneydoğu Anadolu'da uygulayacağını açıkladı. Bugüne kadar PKK ortaklığında açılımı yürüten AKP'nin özerklik konusunda bir adım atmaması olanaksız hale geldi.

Hükümet bu koşullar altında ilk sınavını Cumhurbaşkanlığı seçiminde, ardından genel seçimde verecek. Yerel seçimden yüzde 45 oy alan AKP için bu süreç sallantılı bir dönem olacak.

ulusalkanal.com.tr

AKP türkiye seçim kriz çözüm 2014