Suriye'de ateşkese varıldı

Amerika ve Rusya'nın başını çektiği Münih görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. Suriye krizinde ateşkese gidilmesi kararlaştırıldı. Varılan uzlşamaya göre ateşkes Suriye ordusu ile muhalifler arasında yapılacak. IŞİD ve El Nusra'ya karşı operasyonlar ise devam edecek.

Suriye'de ateşkese varıldı

Almanya'nın Münih kentinde yapılan Suriye zirvesinden ateşkes kararı çıktı.

Münih'te 17 ülkeden dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısında uzlaşmaya varıldı. ABD ve Rusya’nın yanı sıra Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da katıldığı görüşmelerin ardından kararı açıklayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry “ateşkes” yerine “şiddetin durdurulması” kavramını kullandı. Kerry, “Bir haftalık süre içerisinde, ülke genelinde şiddetin durdurulması konusunda anlaşmaya vardık” dedi.

Kerry, varılan uzlaşmanın BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye kararları çerçevesinde adımların atılmasıyla daha da ileri taşınabileceğini vurguladı. Ateşkesin IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütleri için geçerli olmayacağını belirten Kerry, "Karar, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü tarafından tanınmış olan gruplar dışında tüm taraflar için geçerli olacak” ifadesini kullandı.

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın geleceğiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda görüşlerinin değişmediğini kaydetti. Esad'ın kalmakta ısrar etmesiyle kalıcı bir barışın sağlanamayacağını belirten Kerry, “belli başlı ülkeler ve aktörler, ülkede meşru bir geçiş süreci olmadan çatışmaya son vermeyecektir” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye’deki operasyonları sürdüreceğini kaydetti. Lavrov, “Bu anlaşma, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak tanının IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Bu nedenle hava kuvvetlerimiz bu örgütlere karşı faaliyetlerini sürdürecek” yorumunu yaptı.

Toplantı sonrasında Kerry ile bir görüşme yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "siyasi sürecin önünü açmak için bir fırsat yakalanmıştır" dedi. Müzakerelere Rusya'nın operasyonları nedeniyle ara verildiğini belirten Çavuşoğlu, "Rusya saldırılarını devam ettirirse, çatışmalar durmaz" diye konuştu.

ulusalkanal.com.tr

suriye