Mustafa Kemal Atatürk'ün örgütlü birikime tavrı
Atatürk'ün hayatı, Harbiye sıralarından son nefesine kadar teşkilatçı ve teşkilatlı devrimcinin hayatıdır.
TEŞKİLATLI BİRİKİME KATILMAK
Atatürk, her gerçek teşkilâtçı gibi, benmerkezci değildir. Çünkü teşkilatçılık, benbencilikle olmaz, birleşerek olur. Atatürk, her zaman ülkenin o anki teşkilâtlı birikiminin içinde bulunmuştur.
Askerî okullarda, o birikimin içindedir.
Suriye'de, coğrafi konumu gereği biraz kenarda kalsa da, yine o birikimin içindedir.
Kurduğu Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'nin Selânik Şubesi, İttihat ve Terakki'ye katılınca, o da kendi örgütüyle birlikte, bazı görüş farkları olsa bile, esas birikimin içinde yer almıştır.
TEŞKİLATI BÜYÜTMEK VE GÜÇLENDİRMEK
Atatürk'ün benmerkezciliği reddeden bu devrimci tutumunu, Kurtuluş Savaşı başında da görüyoruz. Vilâyatı Şarkiye Müdafai Hukuku Milliye Cemiyeti, bilindiği gibi, bazı Doğulu aydınlar tarafından, 2 Aralık 1918 günü İstanbul'da kurulmuştu. Atatürk, Cemiyetin ne programının yapılışına katkıda bulunmuştu ne de kuruluşta yer almıştı. Ancak Samsun'a çıktığı zaman, Müdafai Hukuk Cemiyeti yer yer örgütlenmeye başlamıştı. İşte teşkilât vardı. Devrimcinin görevi, o birikimin içinde yer almak ve teşkilâtı güçlendirmek, büyütmekti. Atatürk de öyle yapmıştır. Kendi kurmadığı, programını yapmadığı, ancak doğru bir programa sahip olan ve öncü birikimi toplamaya başlayan teşkilâta katılmıştır.
GELENEK VE KURUCULUK
Ünlü kimyacı Lavoisier'nin "Hiçbir şey yoktan var olmaz ve hiçbir şey varken yok olmaz" diye özetlediği gerçeklik, yalnız doğa yasası değildir, doğanın parçası olan toplumlar için de geçerlidir.
Her şey zamanın içindedir. Zamanın dışında hiçbir şey yoktur. Örgütlenme de zamanın içindedir, tarihin içindedir. Yeni dediğimiz her şeyin kökü vardır, tarihi vardır. Dünya tarihini inceleyelim, bütün köklü çözümlerin örgütlenmesi, bir geleneğin içinden gelir. Örgütlenme birikimi, olumlu ve olumsuz tecrübeleriyle yeni bir toplum kurmanın şartıdır. Tarihsel birikim ve gelenek yoksa, kuruculuk ve gelecek de yoktur.
Kitabı incelemek için görselin üzerine tıklayın
Şimdi Tugay Şen'in Atatürk ve Teşkilatçılık başlıklı kitabını okuma zamanıdır. Bu konuda yazılmış tek kitaptır.
Doğu Perinçek
Aydınlık/ ROTA