Diyarbakır'da kadayıf siparişleri 3-4 katına çıktı

Kurban Bayramı öncesi Diyarbakır'da kadayıf siparişleri 3-4 katına çıktı. Diyarbakır'ın geleneksel lezzeti olan burma kadayıf ustaları siparişleri yetiştirebilmek için günde 3 vardiya çalışıyor.

Diyarbakır'ın yüz yıllık geleneksel lezzeti burma kadayıf. Kentte bayramların vazgeçilmez tatlısı olan burma kadayıfın, fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli çeşitleri de var. Kadayıf ustası Muhammed Çiçek, normal günlerde 80-90 tepsi kadayıf yaparken, Kurban bayramında bunun 3-4 katına çıktığını söyledi.

Marifetli ustaların hünerli ellerinde hayat bulan burma kadayıf için, yalnızca Diyarbakır'dan değil, diğer illerden de sipariş yağıyor. Kadayıf üreticileri siparişleri yetiştirebilmek için var güçleriyle çalışıyor, günde 3 vardiya yapıyor.

Diyarbakırlılar bayram ziyaretlerinin yanısıra, başka bir şehre giderken de kadayıf götürüyor. Uzakta yaşayan akrabalar da kadayıf istiyor.

Peki kadayıf nasıl yapılıyor? Hamur makinasına konan hamur, ısıtılmış dönen silindirlerin üzerine tel tel akıyor. Yarı pişmiş bu hamur, daha sonra ustalar tarafından eşit olarak kesiliyor.

Kesilen tel kadayıf, içerisine kaymak, ceviz, fıstık veya peynir konulup yan yana buruluyor, tereyağı sürülen tepsiye yerleştiriliyor. Üzerine sıvı yağ gezdirildikten sonra ağır ateşte önce alt kısmı, sonra da üst kısmı pişiriliyor.

Pişen kadayıfın üzerine kepçelerle şerbet dökülüyor. Bir süre dinlendirilen ve kızaran kadayıf, fıstık veya cevizle süslenerek satışa sunuluyor.