Bedri Baykam'a saldırı davasında yeni gelişme

Ressam Bedri Baykam ve asistanının 2011 yılında uğradığı bıçaklı saldırı davasında, sanığa verilen 25 yıl hapis cezasının makul olmadığına karar veren Yargıtay hükmü bozdu. Yeniden görülmeye başlanan davada mahkeme, psikolojik tedavi gören sanığın ifadesini aldıktan sonra Yargıtay'ın bozma kararına uyulup uyulmadığına karar verecek.

Bedri Baykam'a saldırı davasında yeni gelişme

Ünlü ressam Bedir Baykam ile asistanı Tuba Kurtulmuş'un uğradığı saldırıya ilişkin sanık Mehmet Çeliker'in 25 yıl hapis cezasına çarptırıldığı dava, Yargıtay'ın bozma ilamıyla yeniden görülmeye başlandı.

İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında şikayetçi Bedri Baykam avukatı Şükran Tezel ile birlikte hazır bulundu. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gördüğü gerekçesiyle duruşmaya katılmayan tutuklu sanık Mehmet Çeliker'i avukatı temsil etti.

"EYLEMİN ÖRGÜTLÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Duruşmanın başlamasının ardından söz alan şikayetçi Bedri Baykam, Yargıtay'ın kararına uyulmasını talep ederek sanığın kendisine yönelik eylemin örgütlü olduğunu düşündüğünü söyledi. Baykam, sanığın yargılama aşamasında da fiziki ve sözlü eylemlerine devam ettiğini ve pişmanlık duymadığını belirterek, mahkemenin bu hususları göz önünde bulundurmasını istedi. Baykam'ın avukatı Şükran Tezel'de Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını, mahkeme bozmaya uyarsa sanığa suç maddesinin en üst sınırı dikkate alınarak ceza verilmesini talep etti.

SANIĞIN İFADESİ ALINDIKTAN SONRA KARAR VERİLECEK

Duruşma savcısı, usul ve yasaya uygun Yargıtay bozma ilamına uyulmasını ve suçun niteliği ile kuvvetli suç şüphesinin göz önüne alınarak sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanığın duruşmada hazır edilerek ifadesi alındıktan sonra Yargıtay'ın ilamına uyulup uyulmaması hususunu karara bağlayacağını belirtti. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ressam Bedri Baykam ile asistanı Tuba Kurtulmuş, 2011 yılı Nisan ayında Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi’nde katıldıkları bir toplantının ardından bıçaklı saldırıya uğramışlardı. Baykam ve Kurtulmuş'un yaralı olarak kurtulduğu saldırının faili olan Mehmet Çeliker hakkında dava açılmıştı.

SANIK 25 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi 2013 yılında karara bağladığı davada, mahkeme sanık Çeliker'i, Tuba Kurtulmuş'a yönelik "kasten insan öldürmeye teşebbüs" suçundan 10 yıl, Bedri Baykam'a karşı "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs"suçundan 15 yıl olmak üzere toplamda 25 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

YARGITAY CEZAYI MAKUL BULMADI HÜKMÜ BOZDU

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Temmuz ayında verdiği kararında, olayın yaşandığı günü özetledi. Yargıtay, Bedri Baykam yönünden meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı dikkate alındığında sanık Mehmet Çeliker'e 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören maddenin alt sınır ve üst sınır arasında makul bir ceza verilmesi yerine 15 yıl hapis cezası verilerek eksik ceza tayini yapıldığını belirtti.

Bozma ilamında, sanık Çeliker hakkında, Tuba Kurtulmuş'a yönelik eylemi nedeniyle "Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası şeklinde hüküm kurulması gerektiği ancak mahkemenin alt ve üst sınırlar arasında makul bir ceza tayini yerine 10 yıl hapis cezası verdiği kaydedildi. Yargıtay bu nedenlerle hükmün oy birliğiyle bozulmasına karar verdi. İHA