Fındıkta 100 milyon dolarlı kayıp

Türkiye'nin son iki yılda fındık gelirinden kaybı, 100 milyon dolar oldu. Bu çarpıcı açıklama Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan'dan geldi. Karan, fındık ihracatının miktar bazında yerini koruduğunu, gelir bazında ise kan kaybettiğini söyledi

Fındıkta 100 milyon dolarlı kayıp

Dünya fındık ihracatının yüzde 70'ini sağlıyoruz ama gelirimiz kayba uğruyor. Türkiye'nin son iki yılda fındıkta 100 milyon dolarlık kaybı var.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2017-2018 fındık ihracat sezonunun Eylül ayı rakamlarını değerlendirdi. Gelirdeki kayba dikkat çekti.

Karan'ın tespitleri ise şöyle; Fındık ihracatı miktar bazında yerini korudu. Gelir bazında ise kan kaybetti. Aradaki fark, birilerinin cebine gitti. Dünya ise geçmiş yıllara oranla daha ucuz fındık yedi.

Eylül 2015 tarihinde 28 bin 298 ton fındık ihracatı karşılığında, 295 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Bu yılın aynı döneminde 28 bin 111 ton karşılığında, 187 milyon 458 bin dolar elde edildi.

2015 yılında ortalama 13 liradan işlem gören fındık, şu anda serbest piyasada 9 liradan az.

Karan'a göre kaybeden, her yönüyle ülke ve fındık üretimi. Döviz girdisinin düşmesine karşın, ihracat rakamlarıyla övünülmesini eleştiren Karan, "Fındık ihracatında gelir düşerken, çikolata fiyatlarının ise yerinde saymadığını biliyoruz" dedi.

ulusal.com.tr

giresun fındık