Atina'da haykıracaklar

Talat Paşa Komitesi, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Ermeni soykırımı iddiaları konusunda İsviçre’ye karşı kazandığı davanın 28 Ocak’ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) temyiz duruşması öncesinde Yunanistan’da eylem yapacak.

Talat Paşa Komitesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Cuma günü Yunanistan Parlamentosu’nun bulunduğu Syntagma Meydanı’nda yapacakları eyleme ilişkin Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı. 9 Ocak’ta Atina’ya hareket edeceklerini belirten Pekin, Yunanistan Parlamentosu’nun 9 Eylül 2014’te Ermeni Soykırımı’nın reddedilmesinin suç sayılmasına ilişkin çıkardığı yasayı protesto edeceklerini kaydetti.

“Talat Paşa Komitesi olarak Yunanistan Parlamentosu’nun bu kararını Türk Ulusu ve insanlık adına reddediyoruz” diyen Pekin, “Kararın yasal açıdan yanlışlığı yanında, Türk-Yunan ilişkileri açısından da doğru olmadığını düşünüyoruz. Talat Paşa Komitesi olarak 9 0cak 2015 Cuma günü, kitle örgütleri temsilcileri, hukukçular, sendika yöneticileri, emekli askerler, bilim adamları ve sanatçılardan oluşan 20 kişilik bir heyetle Atina’ya gidiyoruz” dedi.

CEMİL ÇİÇEK’LE GÖRÜŞTÜLER

Pekin, geçen hafta TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmelerini de anlattı. Ermeni diasporasının 2015’te yapacakları eylemlere karşı TBMM’nin de bir çalışma içerisinde olduğunu dile getiren Pekin, “TBMM Başkanlığı soykırımı kabul eden parlamentolara yazı yazarak bu karardan vazgeçmelerini isteyecek. Soykırım iddialarına ilişkin kitap ve 9 dilde broşür basıldı. Biz de Meclis’te soykırım iddialarıyla ilgili özel bir oturum yapılması önerisinde bulunduk. Aynı çalışmaları Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve hükümetten de bekliyoruz. Ayrıca TBMM’nin her yıl verdiği bilim ödüllerinden birinin de soykırım iddiaları üzerinde çalışma yürüten akademisyenlere verilebileceğini söyledik. Bu Ermeni diasporasına en iyi cevap olacaktır” dedi.

‘ÖNYARGILARINDAN ARINMALILAR’

Yunan Parlamentosu kararını eleştiren Uluç Gürkan da şöyle konuştu: “Bu yasal düzenlemeler nefret suçu içermektedir. Birleşmiş Milletler soykırım sözleşmesi, soykırım suçunun ancak gerçek kişiler tarafından işleneceğini öngörür. Yunan Parlamentosu’nun kabul ettiği karara baktığınız zaman suçlamaların bir ulusa, bir ülkeye mal edildiği görülüyor. Atina’da bu gerçeği de hatırlatmış olacağız. Onları önyargılarından kurtulmaya ve nefretlerinden arınmaya çağıracağız.”

‘GÖRÜŞLERİMİZİ DUYURACAĞIZ’

Basın toplantısında konuşan Emekli Tümgeneral Beştepe de şunları söyledi: “Atina’ya 20 kişi gideceğiz. Büyük bir grup olarak miting amaçlı gitmiyoruz. Görüşlerimizi Yunan Parlamentosu ve kamuoyuna duyurmak amacıyla gidiyoruz. Sabah İstanbul’dan uçakla gidip, aynı gün akşam geri döneceğiz. Basın açıklamamızı Türkçe ve Yunanca yapacağız. Ayrıca basın mensupları için de İngilizce basın açıklamasını dağıtacağız. Parlamento temaslarını Cüneyt Akalın yapacak.”

Öte yandan Ulusal Kanal muhabiri ve kameramanına Yunanistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nun vize vermemesi de eleştirilere neden oldu.

HEYET 20 KİŞİ

Heyette yer alan isimler şöyle: Uluç Gürkan, Naci Beştepe, Prof. Dr. Zafer Kars, Mahiye Morgül, Engin Ortaköylüoğlu, Ali Ortaköylüoğlu, Vildan Dölen, Nazan Kemaloğlu, Hasan Dilbaz, Cüneyt Akalın, İnanç Saraçoğlu, Naci Eriş, Şafak Terzi, Nursel Işıksoy, Selma Cumur, Yunus Soner, Murat Hattatoğlu, Ümit Gönüldaş ve İhsan Gönüldaş. Aydınlık