Mühimmat dolu TIR Reyhanlı'yla bağlantılı mı?

Adana'da ele geçirilen TIR'a mühimmat yükleten kişi olarak öne çıkan El Kaide bağlantılı Heysem Toplanca'nın ismi Reyhanlı saldırısında geçmesine rağmen ifadesi bile alınmadı

Mühimmat dolu TIR Reyhanlı'yla bağlantılı mı?

Adana'da bir TIR'da "uyuşturucu" ihbarı sonucu ele geçirilen ve Konya ile Adana'da üretildiği bildirilen havan topu mühimmatının El Kaide'ye bağlı El Nusra'ya gönderilmek istendiği ortaya çıkmıştı. TIR sürücüsü Lütfi Karakaya yapılan ilk sorgusunda, talimatları "Heysem" isimli kişiden aldığını itiraf etmişti.

Askeri yapılanmanın lideri

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ORSAM) Suriye Türkmenleri'nin askeri yapılanması ile ilgili hazırladığı Mart 2013 tarihli raporuna göre, Heysem Topalca Lazkiye'deki Suriyeli Türkmenlerin askeri birliklerinden biri olan ve Kastav ile Beyt Mılık arasında kalan bölgede faaliyet gösteren El Huva Billa adlı kanadın lideri.

Kaçakçılık, adam kaçırma ve katliam suçlarından Suriye devleti tarafından aranan Heysam'ın, Yurt Gazetesi'nin geçen yıl ortaya çıkardığı Suriye sınır karakolunu basarak 8 askeri katleden teröristlerin kendi aralarında Türkçe konuştuğu görüntülerde yüzü net olarak görünüyor.

Reyhanlı'nın planlayıcısı olduğu iddiası

Yurt gazetesinden Ömer Ödemiş'in derlediği ve sosyal medyada paylaştığı bilgilere göre, Hatay’ın Yayladağı ilçesinde İmam Hatip okulunun yanında bulunan bir evde ailesinin kaldığı, kendisinin Türkiye Suriye arasında sürekli gidip geldiği ve Konya’da ki İslami çevrelerle yakın ilişkileri bulunduğu, Türkmen olması nedeniyle de kolay ilişki kurduğu iddia ediliyor. Suriye’den kaçak getirdiği tarihi eserleri Türkiye’de sattığı belirtilen Topalca'nın El Kaide ve El Nusra'ya silah ve mühimmat temin ettiği, Reyhanlı katliamında da planlayıcı olarak yer aldığı ileri sürülüyor.

19 Temmuz'da Yurt Gazetesi'nden konuşan Reyhanlı saldırısının zanlılarından Yusuf Nazik ve Mehmet Gezer, Topalca'nın Suriye'deki cihatçılara destek verdiğini belirterek, “Bize bu tezgâhı kuran kişi, Heysem Topalca olabilir” demişlerdi. Nazik ve Gezer, “Topalca'yla zaman zaman Reyhanlı'dan mal geçirmek için işbirliği yapıyorduk” bilgisini vermişti.

Zanlıların iddialarına rağmen hakkında herhangi bir gözaltı kararı olmayan Topalca'nın ismi Reyhanlı iddianamesinde de geçmedi.

Aydınlık

suriye adana Tır mühimmat el kaide reyhanlı