Gazi'nin tanıkları anlattı

Gazi olaylarında gerginliğin dinirilmesinde iki taraf etkin rol oynadı. Bunlardan biri asker, diğer taraf ise İşçi Partisi Yöneticileriydi. O iki tarafın da temsilcileri, olayları Ulusal Kanal'a anlattı.

Gazi olaylarında gerginliğin dinirilmesinde iki taraf etkin rol oynadı. Bunlardan biri asker, diğer taraf ise İşçi Partisi Yöneticileriydi. O iki tarafın da temsilcileri, olayları Ulusal Kanal'a anlattı.

20 yıldır Türkiye'nin konuştuğu, yargılaması hala bitirilemeyen bir kışkırtmanın sonucuydu Gazi mahallesi olayları. Olaylarda 22 yurttaş ölmüş, 105 kişi ise yaralanmıştı. Ancak çok daha büyük kışkırtmalar engellenerek kayıpların artmasının önüne geçilmişti.

Polis olayların büyümesinde rol oynamış, sol maskeli gruplar da planın içinde yer almıştı. Olayların dindirilmesini ise iki ayrı kurum; Türk Ordusu ve İşçi Partisi sağladı.

Olaylar başladığında, ilk müdahale polis yaptı. Ancak olaylar dinmek bir yana daha da büyüdü. Gazi mahallesine askeri birlikler sevk edildi. O askerler arasında Astsubay Ali Yönel de vardı.

Yönel 20 yıl önce, olay yerine ilk gittiği günü Ulusal Kanal'a anlattı.

Askerler mahalleye girdiğinde mahalledeki kaos büyüyordu. Yönel polis şiddetini bir örnekle anlattı.

Polise yönelik tepki, asker gelince hafifledi. Bunda askerin tavrı etkili oldu. Birliklerin başındaki isim, Tuğgeneral Ergin Yurttaş'tı.

Dönemin İşçi Partisi Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Hıdır Hokka olayların başlamasından çok kısa bir süre sonra olay yerindeydi.

Olaylar gece saatlerine kadar sürdü. Engellemek oldukça zordu. Ama zor da olsa durduruldu.

Ertesi gün ise cenaze törenleri yapıldı. Olaylar sadece Gazi mahallesinde değil, 1 Mayıs, Alibeyköy ve Gülsuyu gibi mahallelere de yayılmıştı. On binler Gazi mahallesine doğru ilerlemek istiyordu. Eğer Gazi Mahallesi'ne gidilirse kışkırtmanın daha da büyümesi işten bile değildi. Kitlenin önüne yine İşçi Partisi geçti.

Büyük mücadelelerin ardından cenaze törenleri, ölenlerin yaşadıkları mahallelerde yapıldı. Bu sayede daha fazla can kaybının önüne de geçilmiş oldu.

ulusalkanal.com.tr