İzmir'deki FETÖ/PDY soruşturması
- Çeşme'de örgüt adına faaliyet gösterdiği iddia edilen 11'i tutuklu 22 sanığın yargılanmasına başlandı
İZMİR (AA) - İzmir'in Çeşme ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgüt adına faaliyet gösterdiği öne sürülen sanıklar hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.
İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 11 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıkların bir kısmı ve avukatları katıldı.
Kimlik kontrolünün ardından savunma yapan sanıklardan Mehmet Hüseyin Ö, Çeşme İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yaptığı dönemde FETÖ'nün sohbet toplantılarına katıldığını, 1,5 yıldır sohbetlere gitmediğini, darbeyle ya da terör örgütüyle hiçbir bağlantısının bulunmadığını, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
Sanık, Aktif Eğitim-Sen'e üye olduğunu, ancak geçen haziran ayında istifa ettiğini ve Bank Asya'da bireysel emeklilik hesabının bulunduğunu belirten Mehmet Hüseyin Ö. 1,5 yıldır bu yapıyla hiçbir ilişkisinin olmadığını, 2014 yılında Kırgızistan'a gittiğini ve oradaki Türk okullarını gezdiklerini belirtti.
Sanık Ali Y. ise sohbetlere 12-13 kez katıldığını, 2013 yılından sonra katılmadığını, Zaman gazetesi aboneliğini de bu tarihte iptal ettiğini, toplantılarda dini konuların konuşulduğunu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarından günün konusuyla ilgili bölümlerin okunduğunu, öğrenci yurduna zaman zaman 10-20 lira gibi miktarlarda para, zaman zaman da gıda yardımında bulunduğunu, silahlı terör örgütüne üye olmadığını savundu.
Mahkeme Başkanının sorusu üzerine sanık, "Haşhaşiler" isimli WhatsApp grubunda genelde geyik muhabbeti yaptıklarını, toplantı zamanları için de haberleştiklerini, toplantılarda ise örgüt propagandası yapılmadığını belirtti.
- "Çeşme imamı" olduğu iddia edilen sanık
İddianamede FETÖ'nün "Çeşme imamı" olarak suçlanan sanık Abdurrahman A, yurtta ve evlerde dini sohbetler düzenlediklerini, toplantı tarihini katılacak olanları arayarak hatırlattığını, sohbete katılanların yurdun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla maddi yardımda, bazen de gıda yardımında bulunduklarını, Nijer, Burkino Faso ve Kırgızistan'a giderek Türk okullarını ziyaret ettiğini, yaklaşık 10 yıldır Bank Asya ile çalıştığını, bahsi geçen dergi ve gazetelere abone olduğunu, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.
Terör örgütünün Çeşme'deki kadın konukevinden sorumlu olduğu iddia edilen Esin Kuzey ve Rabia Eğercioğlu da suçlamaları reddetti.
Kuzey, Balıkesir'in Dursunbeyli ilçesinde 2 yıl FETÖ'nün yurdunda kaldığını, Çeşme'ye geldikten sonra konukevinden sorumlu olduğunu, sohbetlere konuşmacı olarak katıldığını, toplantılarda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in vaazlarının dinletildiğini söyledi.
Eğercioğlu da konukevinde çocuklardan sorumlu olduğunu, arada Esin Kuzey ile birlikte toplantılara gittiğini, telefonuna örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock" isimli programı 2014 yılında kurduğunu ifade etti.
Sanık Ömer B, Yarımada Yeşeren Ümitler Derneği'nin kurucu üyesi olduğunu, nakit para yardımında bulunmadığını, yurda gıda yardımı yaptığını, toplantılarda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarının okunduğunu, videolarının izlendiğini, kendisinin ve toplantıya katılanların Gülen'e sempati duyduklarını, Zaman gazetesi, Aksiyon ve Sızıntı dergilerine abone olduğunu, oğlunu gönderdiği Yamanlar Kolejinin Gülen'e yakın olduğunu bildiğini, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirtti.
Sanık Yusuf Ç. de yapıyı "silahlı terör örgütü" olarak görmediğini, Allah rızası için çocuklara yardım edip Kur'an okunan bir yapı olarak bildiğini anlattı.
Mahkeme heyeti, sanıkların savunmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.
- Operasyon
Geçen ağustos ayında, Çeşme Emniyet Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, kapatılan Yarımada Yeşeren Ümitler Derneği ile Özel Menba Hacı Vafir Ertan Erkek Öğrenci Yurdu'na düzenledikleri operasyonda 12 kişiyi gözaltına almıştı.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından 11'i tutuklu 22 sanık hakkında hazırlanan 16 sayfalık iddianamede, sanıklar hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası istendi.