Yeni hedef Lübnan

Bölge ülkelerinin işbirliği ile Suriye ve Irak'ın kuzeyinde oluşturulmak istenilen ikinci İsrail planına indirilen ağır darbe gerilimi arttırıyor... Lübnan adeta diken üstünde... İsrail savaş uçakları Lübnan sınırında devriye gezmeye başladı. Hizbullah ise Irak ve Suriye’deki birliklerini, tansiyonun her geçen dakika yükseldiği bölgeye sevk ediyor. Lübnan Başbakanı Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğu iddiaları da giderek güçleniyor

Yeni hedef Lübnan

Amerika ve İsrail'in yeni hedefi Lübnan. Bölgede sıcak gelişmeler yaşanıyor. Suriye ve Irak'taki koridora inen darbe sonrası savaş güneye kayıyor.

Suudi Arabistan’ın İsrail’le irtibata geçerek Lübnan’a saldırmasını istediğini iddia eden Hizbullah lideri Nasrallah, "Hariri'nin alıkoyulması tüm Lübnanlılara hakarettir. Suudi Arabistan, Lübnan’a ve Hizbullah'a savaş açmıştır" diye konuştu. Bu açıklamadan hemen sonra ise İsrail savaş uçaklarının, Lübnan sınırında devriye gezdiği haberi geldi.

Lübnan'a yönelik geniş kapsamlı harekâta hazırlanan İsrail’e Suudi Arabistan savaş uçakları destek verecek. Bunun için Ürdün’den Suriye güneyine, oradan da Lübnan’a giden hava koridorunu kullanılacak. İsrail savaş uçaklarının sınırda olması da bu iddiaları doğrular nitelikte.

Gerilimin iyice arttığı bölgede Hizbullah ise Irak ve Suriye'de savaşan birliklerini hızla Lübnan'a sevk ediyor. Binlerce savaşçı Suriye sınır hattından geçecek. Şam'ın Lübnan sınırına yakın noktalardaki Suriye ordusu da muhtemel İsrail saldırısına karşı teyakkuz durumunda.

Olayların fitilini ateşleyen Suudi Arabistan'daki tasfiye operasyonunun öncesinde yaşananlar ise netlik kazanmaya başladı. Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Riyad serüvenine ilişkin İngiliz gazeteci Robert Fisk dikkat çeken iddialarda bulundu.

Fisk'e göre, Hariri'nin jeti 3 Kasım'da Riyad’a indiğinde gördüğü ilk şey, uçağını çevreleyen Suudi polisler oldu. Dışarıya çıktığında Hariri'nin ve korumalarının cep telefonuna el koydular. Bu şekilde Lübnan Başbakanı susturuldu.

Hariri'yi ülkeye Kral Selman bin Abdulaziz’in çağırdığını kaydeden Fisk ayrıca, Hariri'nin kendisine verilen istifa mektubunu okumaya mecbur edildiğini aktardı.

Hariri'nin zorla tutulduğu iddiaları güçlenirken Körfez turundaki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Suudi Arabistan'a tam destek verdi. Macron Riyad'tayken Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian "Hariri özgür" açıklaması yaptı. Lübnan yönetimi de Hariri'nin Suudiler tarafından zorla alıkonulduğunu duyurdu.

Öte yandan Riyad yönetiminin Hariri'nin yerine kardeşi Baha'yı geçirme planları yaptığı öne sürüldü. Lübnan merkezli El Ahbar gazetesi, Suudi Arabistan Veliahtı Muhammed Selman'ın, Baha Hariri'yi de Riyad'a çağırdığını yazdı.

ulusal.com.tr

suriye israil ırak suudi arabistan lübnan hizbullah