CHP'li Türmen'den bölgesel özerkliğe destek

TESEV'in düzenlediği yeni Anayasa süreci ve başkanlık sisteminin konuşulduğu toplantıda konuşan CHP'li Türmen "BDP'nin bölgesel özerklik önerisi düşünülmeli" dedi

CHP'li Türmen'den bölgesel özerkliğe destek

Masum Gök/ Aydınlık

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) "Yeni Anayasa'da Temel İlkeler ve Hükümet Sistemi Tercihi" konulu bir panel düzenledi. Panele AKP Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Milletvekili Rıza Türmen, MHP Milletvekili Faruk Bal ve BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş katıldı. Panelde CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Rıza Türmen, BDP'nin bölgesel özerklik önerisine destek verdi. Türmen'in "Türkiye gibi kocaman ülkede bir merkezi yönetim var, bir de belediyeler var. Arada büyük bir boşluk var. BDP'nin bölgesel özerklik önerisini düşünmek lazım" sözleri dikkat çekti.

AKP'den destek

Panelde diğer bir konuşmacı AKP'li Ahmet İyimaya, bir izleyicinin yerel özerklik ile ilgili sorusuna "Yerel özerklik Türkiye'nin Prens Sabahattin'den beri en önemli sorunlarından birisi" diyerek özerkliğe üstü kapalı destek verdi.

MHP'li Faruk Bal ise başkanlık sisteminin yanlışlığına vurgu yaparak, "Başkanlık veya yarı başkanlık sisteminde kişiye yüklenen fonksiyon ile o kişi diktaya yöneliyor" diye konuştu.

BDP'li Beştaş da yeni Anayasa'da yerel özerkliğin olması gerektiğini savunarak, "Bu Anayasa'nın yeni olması için eşit yurttaşlığın, ana dilde eğitimin ve yerel özerkliğin içinde olması lazım. Bunlar yoksa, bu Anayasa bizim için yeni Anayasa olmaz" ifadelerini kullandı.

TESEV, bölgesel devletçikler istiyor

Yeni Anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili önerilerini kamuoyu ile paylaşan TESEV, Türkiye'nin merkeziyetçi devlet yapısının terk etmesini, geniş yetkilerle donatılmış bölgesel yönetimlere ayrılmasını savunuyor. TESEV'in önerisinde bölgesel özerkliğin yetkileri şöyle tarif ediliyor: "Türkiye Anayasası'nın da yerel yasama organlarının oluşmasına imkan veren ölçüde geniş bir adem-i merkeziyetçiliği benimsemesi elzemdir. Bu konuda yaklaşım da, mevcut Anayasa düzeninde bir 'genel yetki' olarak, TBMM'ye verilmiş bulunan yasama yetkisinin TBMM ile yerel yasama meclisleri arasında paylaştırılması olmalıdır."

TESEV hazırladığı raporda Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın bütün hükümlerinin uygulanmasını istedi. Bu şartlar TESEV'in yerel bölgesel özerklik önerisiyle birebir örtüşüyor.