3 yıl önce "darbeci" diyen gazeteler 180 derecelik dönüş yaptı

Ergenekon tertibinde Yargıtay'ın hem esas hem de usülden verdiği bozma kararı Türk basınında da geniş yankı buldu. 5 Ağustos 2013'te yurtseverlere verilen müebbet hapis cezalarını "Darbecilere müebbet" başlıklarıyla duyuran gazeteler 180 derecelik bir dönüş yaptı. Gazeteler bozma kararını "Yargıtay da kumpas dedi" başlıklarıyla gördü.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 274 sanıklı Ergenekon davasında, "örgüt yok, hukuka aykırı delilller var" hükmüne vardı, asrın tertibi tarihin karanlık sayfalarında yerini aldı. Yargıtay kararı Türk basınında da geniş yankı uyandırdı.

3 yıl önce yurtseverleri "darbecilikle" suçlayan bazı gazetelerin söylem değişikliği dikkat çekti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 5 Ağustos 2013'te verdiği kararlardan bir gün sonra "darbeye müebbet" başlığı atan Yeni Şafak Yargıtay kararını "böyle bir örgüt yok" başlığıyla manşetten duyurdu.

Aynı başlığı kullanan bir başka gazete de Güneş oldu. Güneş, yerel mahkeme kararını "tarihi davada ceza yağdı" üst başlığıyla "18 müebbet" diyerek duyurmuştu.

Sabah gazetesi 6 Ağustos 2013'te "19 darbeciye müebbet" manşetiyle çıkmıştı. Sabah, aynı davada Yargıtay'ın verdiği kararı ise bu kez kumpas olarak niteledi "Yargıtay kumpası bozdu" dedi.

Yerel mahkeme kararını "Derin devlete müebbet" başlığıyla duyuran Star gazetesi, bugünkü nüshasında "Ergenekon değil, FETÖ kumpası" başlığını kullandı.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını hükmün bozulmasının ardından 'kumpas' olarak niteleyen Türkiye gazetesi, 6 Ağustos'ta "ağır darbe" başlığını kullanmıştı.

ulusalkanal.com.tr

yargıtay ergenekon kararı