İşte Türkiye'nin bir gerçeği olan Suriyelilerin dramı

Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan yaklaşık 2 milyon Suriyeli'nin neredeyse çoğu sefalet içinde hayata tutunmaya çalışıyor. Ulusal Kanal olarak Suriyeli göçmenlerin yaşam alanlarına gittik, dramlarına tanıklık ettik, onlarla bir günümüzü geçirdik. Bakın ne yiyor, ne içiyorlar, nerede hangi koşullarda yaşıyorlar. İşte Türkiye'nin bir gerçeği olan Suriyelilerin dramı

İşte Türkiye'nin bir gerçeği olan Suriyelilerin dramı

Bazen sokakta mendil satarken, bazen dilenirken rastlıyoruz onlara. Çarşıda, pazarda acılı yüzleriyle çıkıyorlar karşımıza. Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığındılar. Binbir umutla geldiler Türkiye'ye. Geldikleri topraklarda yoksulluğun kucağında buldular kendilerini. Sayıları da öyle az değil. 2 Milyondan fazla... Resmi rakamlara göre sadece İstanbul'da 330 bin Suriyeli yaşam savaşı veriyor. Peki ne yiyip ne içiyorlar. Nerede yaşıyorlar?

Ulusal Kanal olarak İstanbul'da yaşam mücadelesi veren Suriyelilerin evlerine misafir olduk, onlarla 1 gün geçirdik. Yaşadıkları drama tanıklık ettik.

İlk durağımız 6 çocuklu bir ailenin evi oldu. Tek odalı evin duvarlarında rutubetin izlerini görmek mümkündü. Bir apartman dairesinin bodrumunu eve çevirip yaşam alanı yapmışlardı. Komşulardan buldukları eşyalar onların hem yatağı hem oturacak kanepeleriydi. Mutfakda 3-5 kapkacak, dolapsa bomboş.

İlk söze evin babası başlıyor ağlamaklı gözlerle... "Türkiye'ye geldik ama beklediğimiz gibi olmadı" diyor.

Evin 6 çocuğundan 3 ü her gün sokakta rastladığımız, mendil satmaya çalışan kız çocuklarından. O küçük kızların getirdiği bir kaç lirayla 8 kişilik koca bir aile geçinmeye çalışıyor.

Gelecekten beklentisi ise Allahın Rahmet.

Evin annesi bütün gününü evde geçiriyor.. "Yaşamaya çalışıyoruz" diyor.

Türkiye'ye gelen Suriye'lilerin çoğu aynı hepsi yaşam mücadelesi veriyor.

İkinci durağımız Suriyeli gençlerin yaşadığı bir ev oldu. Ev dediğimize bakmayın. 1 oda ve 1 salonda tam 10 kişi yaşıyor. Hepsi de Türkiye'ye kaçak yollardan girmiş.

Onlar, kendi ifadeleriyle artık vatansızlar. Ve yabancı oldukları topraklarda yarınlarını arıyorlar.

HABER: HÜSNA SARI KAMERA: MEVLÜT AYDOĞDU- İNANÇ SARAÇOĞLU

Türkiyenin dramı gerçeği