“Kadının siyasette eksik temsili bir kadın sorunu değil, bir demokrasi sorunudur”

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü Nazan Moroğlu'nun, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 82'inci yıldönümü sebebiyle bir açıklama yaptı

“Kadının siyasette eksik temsili bir kadın sorunu değil, bir demokrasi sorunudur”

5 Aralık 1934 tarihi, Türkiye’de 1924 Anayasası ile sadece erkeklere tanınmış olan milletvekili seçme ve seçilme hakkının Anayasa’da değişiklikyapılarak kadınlara da tanındığı gündür.

Anayasa’nın 10. ve 11. Maddelerinde yapılan değişiklik çerçevesinde İntibah-ı Mebusan Kanunu’nda (Milletvekili Seçimi Kanunu) 11 Aralık 1934’de düzenleme yapılmış ve kadınların seçme seçilme hakkı uygulamaya geçirilmiştir.

1935 yılında yapılan genel seçimde 18 kadın milletvekili seçilmiş ve Türkiye “kadın milletvekili sayısı ile” dünyada ikinci sırada yer almıştır.

Ancak ne yazık ki bu doğru başlangıç sürdürülmemiş, 2015 yılında Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 145 ülke arasında 130’uncu sıraya gerilemiştir. Kadın siyasette bakanlık pozisyonlarında 139’uncu sırada yer aldı. 81 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamamış, 2015 seçimlerinde kadın milletvekili oranı %14,9’da kalmıştır.

Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi meselesidir.

Ülkemizde her on kadından ikisi okuma yazma bilmiyor, kadın istihdamı giderek azalıyor, (% 28’e kadar geriledi); her üç kadından biri aile içi şiddete maruz kalıyor. Son 11 ayda 246 kadın cinayeti işlendi.

Kadınların karar verici konumlarda ve siyasette yeterli sayıda temsil edilmemesi, yaşamın her alanında giderek cinsiyet ayrımcılığının kökleşmesine, kısır döngü halinde devam etmesine ve gerçek demokrasinin yaşama geçirilememesine yol açmaktadır.

Türkiye eğitimli, donanımlı ve konularında yetkin kadın potansiyelinden yararlanmamaktadır.

İKKB olarak, çocukların cinsel istismarına göz yuman siyasetçileri kınıyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi olan “kadın erkek eşitliğinin” başta siyasette olmak üzere yaşamın her alanında yer almasını istiyoruz.

Gerçek demokrasiye ulaşana dek mücadeleye devam diyoruz.

Nazan Moroğlu

İKKB Koordinatörü