İşte AKP'nin özerklik planı

Başbakan Erdoğan da bu konuda adım attı, açılım sürecini derinleştirme arayışına girdi. Hükümet bu kapsamda yerel "yönetim özerklik şartı" olarak bilinen düzenlemeyi bütün unsurlarıyla hayata geçirmeyi planlıyor.

İşte AKP'nin özerklik planı

Türkiye Ağustos ayındaki Köşk seçimlerine giderken Başbakan Erdoğan açılım sürecindeki adımlarını hızlandırıyor. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, hükümetin en önemli hamlesi, yerel yönetimlerle ilgili olacak.

Hükümetin planı, Avrupa Birliği sürecinin parçası olan "yerel yönetimler özerklik şartı" düzenlemesinin tam olarak hayata geçirilmesi.

Yerel yönetimler özerklik şartının 7 maddesi ve 10 paragrafı üzerinde Türkiye'nin çekincesi bulunuyor. Çekincelerin temel nedeni ülkenin bölüneceği endişesi. İşte AKP bu çekinceleri kaldırma planını raftan indiriyor.

Eğer çekinceler kalkarsa Türkiye'nin idari şeması kökünden değişecek. Yerel yönetimler kendi belirledikleri kriterlere göre mali kaynak yaratma ve kullanma olanağına kavuşabilecek.

Yine yerel yönetimler "başka devletlerin yerel makamlarıyla işbirliği" yapabilecekler. Özellikle bu madde Güneydoğu'da BDP'nin yönetimindeki belediyelerin Suriye'deki Kürt kantonlarıyla bütünleşme çabasını gündeme getiriyor. Abdullah Öcalan'ın ortaya çıkan ses kayıtlarında da bu bölgeye yoğunlaşma talimatları verdiği ortaya çıkmıştı.

AKP'nin seçim sonrası hesaplarında daraltılmış ya da dar bölge seçim sitemine geçmek de var. Dar bölge seçim planına göre Türkiye 550 seçim bölgesine bölünecek. Her bölgede en çok oyu alan aday Meclis'e girecek. Bölgelerin AKP oyların ağırlıkta olacak şekilde belirlenmesi Meclis artimetiğinde AKP lehinde önemli bir ağırlık oluşturcak. Bu durumda hükümet istediği anayasa değişşikliğini gerçekleştirme olanağına sahip olacak.

ulusalkanal.com.tr