Anayasa değişiklik teklifi kabul edildi! İşte bundan sonra olacaklar

18 maddeli Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP'ye yeniden üye olabilmesinin önü açıldı. Teklifle, Anayasa'nın 101'inci maddesindeki "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir" ifadesi kaldırıldı. Bu değişikliğin yanı sıra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı da 30 gün içinde değiştirilecek.

Anayasa değişiklik teklifi kabul edildi! İşte bundan sonra olacaklar

ERDOĞAN, AKP'NİN BAŞINA GEÇECEK:REFERANDUMLA PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI KABUL EDİLDİ

Cumhurbaşkanı partili olabilecek, yüksek yargının yapısında öngörülen değişiklikler için 2019 beklenmeyecek.

Meclisi yetkisiz bırakan 18 maddeli Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle birlikte, 3 madde kısa sürede hayata geçecek.

Bunlardan biri Anayasa'nın 101'inci maddesinde yapılan değişiklik. Değişiklikle, "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir" ifadesi kaldırıldı. Buna göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisine üye olabilecek.

Kısa süre içinde Erdoğan'ın üyeliği ve genel başkanlığı için AKP'nin olağanüstü kongresinin toplanması bekleniyor.

HSYK'NIN YAPISI DEĞİŞECEK: 30 İÇİNDE HSYK ÜYE VE DAİRE SAYISI AZALTILACAK

Teklifin kabul edilmesinin ardından hayata geçecek bir diğer düzenleme ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olacak. HSYK'nın yapısı 30 içinde değiştirilecek. Buna göre, Yüksek ifadesi kaldırılacak, üye sayısı 23'ten 13'e, daire sayısı da 3'ten 2'ye düşürülecek. Cumhurbaşkanının atayacağı Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı müsteşarı kurulun doğal üyesi olacak. Kurulun 4 üyesini cumhurbaşkanı, 7 üyesini ise, Meclis seçecek.

ASKERİ YARGI KAPATILDI: DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE AYM'DE ASKERİ ÜYE BULUNMAYACAK

Bir diğer düzenleme ise askeri yargının kapatılması olacak. Böylece, Anayasa Mahkemesi’ndeki 2 askeri üyenin görevine de son verilecek.

Teklifte yer alan diğer 15 düzenleme ise Kasım 2019'da yapılacak seçimle birlikte hayata geçecek.

ulusalkanal.com.tr

erdoğan AKP cumhurbaşkanı anayasa değişiklik teklifi