Görev Vakfı'ndan Asya Çağı Üniversitesi: Geleceği kuracak kadrolar yetişecek
İletişim Gönüllüleri ve Görevlileri Vakfı'nın, ‘Üreten ve Aydınlık Türkiye’yi Kurma’ sloganıyla başlattığı ‘Üyelik ve Büyük Atılım’ kampanyası devam ediyor. Kampanyanın önemini Görev Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şule Perinçek vakfı ve gelecek projelerini Aydınlık'a anlattı.
Ercan Küçük / Aydınlık
‘Üyelik ve Büyük Atılım Kampanyası’na devam eden Görev Vakfı önemli projelere imza atmaya hazırlanıyor: Asya Çağı Üniversitesi, huzurevi ve öğrencilere burs...
İletişim Gönüllüleri ve Görevlileri Vakfı'nın, ‘Üreten ve Aydınlık Türkiye’yi Kurma’ sloganıyla başlattığı ‘Üyelik ve Büyük Atılım’ kampanyası devam ediyor. Kampanyanın önemini sorduğumuz Görev Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şule Perinçek vakfı ve gelecek projelerini Aydınlık'a anlattı.
Görev Holding, Ulusal Kanal, Aydınlık Gazetesi, Ulusal Strateji Merkezi, Teori Dergisi, Bilim ve Ütopya Dergisi ve Kaynak Yayınları'nı bünyesinde barındıran Görev Vakfı yeni atılım kampanyası yürütüyor. Görev Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şule Perinçek projelerini ve yaşadığı heyecanı Aydınlık'a anlattı. Neden Görev Vakfı diye sorduğumuz Şule Perinçek, kaybettiğimiz iki önemli Cumhuriyet aydını Levent Kırca ve Mustafa Pamukoğlu'nu hatırlatarak şunları söyledi:
"Önemli ayırt edici bir özelliği var bu vakfın. Adını koyan özel bir kişi; Levent Kırca. Sanat alanında görev insanıydı. Yöneticimiz Mustafa Pamukoğlu da bir görev insanıydı. Onların yarım bıraktığı yerden biz devam ediyoruz. Bu vakıf bir görev yapmak üzere kuruldu."
TÜRKÇE BU SEMPOZYUMDA
Aynı zamanda USMER (Ulusal Strateji Merkezi) Başkanlığı da yapan Perinçek, Aydınlık okurlarına bir müjde de verdi. "Ben de heyecanla bekliyorum" diyen Perinçek, USMER'in ev sahipliğinde “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ve “İsmail Gaspıralı’nın Doğumunun 170. Yılı” çerçevesinde 4-5 Aralık 2021 tarihlerinde “Uluslararası 21. Yüzyılda Türk Dünyasında Dil, Edebiyat, Kültür Sempozyumu” düzenleyeceklerini açıkladı. Sempozyum kapsamında Sempozyumda Tataristan'dan Kosova'ya, Moldova'dan KKTC'ye, Arnavutluk'tan Kırım'a kadar akademisyenlerin düzenleme kurulunda yer aldığı sempozyuma 40'tan fazla bildiri özeti geldiğini açıklayan Perinçek şunları söyledi:
'TÜRKİYE'NİN BİRİKİMİNİ KUCAKLAMAK İSTİYORUZ'
"USMER Türkiye'nin geleceğine ilişkin teknolojiden tutun, sanat, kültür, tarih projelerine kadar 'en iyisini nasıl yapabilirizi araştıran bir kurum. Mesela İstanbul depreminde kayıpların en aza indirgenmesi için Türkiye'nin uzmanlarıyla akademisyenleriyle komisyon kurup bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Birçok konuda çalıştaylar düzenliyoruz. Bilim ve akademi dünyasında bir İstanbul dükalığı vardır. O sosyeteye biraz zor girersiniz, kendi medyası vardır. Atatürk'ün Bütün Eserleri'ni hazırlarken Türkiye'nin bütün üniversitelerinin tarih bölümleriyle iletişim halindeydim.
Müthiş bir birikim var. Erzurum'da Ağrı'da Diyarbakır'da, Kırklareli'nde vs. Bu isimler arada kaynıyor, hiçbir zaman İstanbul sosyetesine giremiyorlar. Bizim de onlardan haberimiz olmuyor. Türkiye'nin bu birikimini USMER'de kucaklamak istiyoruz."
USMER'in yaptığı çalışmalardan öne çıkanlar şu şekilde:
6 Şubat 2021 - Tarım Komisyonu, 10 Mart 2021 - Kırsal Mahalle Raporu, 14 Nisan 2021 - Fındık Raporu Yayınlandı, 8 Mayıs 2021 - Mesleki ve Teknik Eğitimde Sorunlar ve Çözümler Konferansı, 13 Haziran 2021 - İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri Çalıştayı.
4 ÜLKEYİ BİRLEŞTİRECEK ÜNİVERSİTE
Şule Perinçek, kendisini heyecanlandıran Asya Çağı Üniversitesi hakkında da bilgi verdi. "Anlatırken yerimde duramıyorum" diyen Perinçek, üniversitenin Asya'nın dört kadim uygarlığı olan Türkiye, Çin, İran ve Rusya'nın elele vermesiyle oluşacağını belirtti. Perinçek şunları söyledi:
"Bu 4 dilin eğitimi yapılacak. Kültür edebiyat, tarih felsefe gibi sosyal bilimler alanında bölümler açacağız. Bu sadece 4 kadim uygarlığın birbirini tanıması olarak değil, bunları paylaşmak açısından da çok önemli. Üretimin merkezi artık Asya'ya kaydı. Batı medeniyetinin temelleri çürüdü, su aldı. Biz yepyeni bir bina inşa ediyoruz. Üniversite bu binayı inşa edecek, onun temelini atacak. Bu kültürün bu ekonominin temellerini atacak, birbirinin dilinden kültüründen anlayan kadroları yetiştireceğiz. Sadece dilin kültürünü bilmek değil ekonomik açıdan bazı sorunları çözebileceğiniz uzman kişiler yetiştirmek üzere sertifika programlarımız olacak. Dünya çapında bilim insanlarının yetişeceği, onun temeline harç koyacağımız bir Türkiye'yi yaratacağız, üniversiteyi yaratacağız.
KAMPANYAYA DESTEĞİN ÖNEMİ BÜYÜK
"Dünyanın geleceğini kuracak genç insanlarımızı, kadrolarımızı yöneticilerimizi, bilim insanlarımızı yetiştirecek, yeni bir nesil yetiştirecek bir üniversite. YÖK'ün bazı kuralları var, onları yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizim kampanyamızın bu bakımdan da önemi büyük. Bunları hızlandırmak üzere de taşınır ve taşınmaz bağışlara ihtiyaçlarımız var. Türkiye'nin görevi bizi bekliyor. Üniversitenin açılabilmesi için birkaç yıl akademisyenlere vereceğiniz maaşın bankada yatması lazım. Belli bir miktarda gayrımenkul varlığınızın olması lazım. Kapatıyorum dediğiniz zaman da en azından aldığınız öğrencileri sonuna kadar götürebilmeniz açısından, konulmuş kurallar bunlar. Bizim de o kuralları yerine getirmemiz gerekiyor. Menkul bağışları vakfın hesaplarına gönderiyorsunuz. Gayrımenkul bağışlarında eviniz, tarlanız, oturduğunuz daireniz vardır. Bunları siz hayatınız boyunca kullanabiliyorsunuz. İntifa hakkı sizde kalmak üzere oturduğunuz daireyi de verebilirsiniz. Bu sayede üniversiteyi daha hızlı kurabiliriz.
YAKLAŞIM ÇOK OLUMLU
"Kamucu, paylaşmacı, özgürlükçü, demokrat ve barışçı kültürün inşası bu. Asya uygarlığının özelliklerini genç nesle aktarmak da üniversitenin önemli bir özelliği. Birbirinin üzerine basan yarışmacı kültürü değil paylaşmacı kültürü. Öğrenci ve akademisyen değiş tokuşları olacak. Rusya'da iki çok önemli isimle görüştüm, bakan seviyesinde. Çok olumlu yaklaştılar."
ÜRETİMİN DEVAM EDEBİLECEĞİ HUZUR EVİ
Perinçek, Görev Vakfı'nın projelerinden Huzur evi projesini de anlattı. Diğer huzur evlerinden farklarını açıklayan Perinçek, şunları söyledi:
"Birçok büyüğümüzün hayalindeki huzurevini oluşturmaya çalışıyoruz. Yatağı düzgün, anahtarı düzgün çalışandan öte, Cumhuriyet aydınlarının üretmeye devam edeceği bir huzur evi. Ben de koşturmacanın içinde bazı şeyleri hep erteledim. Vakit olunca yaparım dediğiniz her şeyi yapabileceğiniz bir ortam. Deneyimlerinizi yazmak isteyebilirsiniz, yayın kuruluşlarımız, yayınevimiz var. Hiçbir şey için geç değil, tam zamanı olan bir huzur evi yapacağız. İki müthiş gençlik örgütümüz var. Bizi orada yalnız bırakmayacaklardır, bizim de onlara aktaracağımız deneyimlerimiz var. Belki de kitapları beraber yazacağız."
İHTİYACI OLANA ULAŞACAĞIZ
Perinçek öğrencilere burs projeleri olduğunu da aktardı: "Yine diğer kuruluşlardan farkımız var. Mesela memleketin genelinde, en ücra köşelerinde gençlerimiz var. Biz burs vermek için arayacağız. Bize başvuranları sıraya koyup da sıralamayacağız. İhtiyacı olana ulaşmak için çalışacağız."