5 bini aramızda!

5 bin Suriyeli "kaçak" aramızda, nedeniyse Emniyet'teki bilgisayarlara kurulan ve 6, 8 milyon liraya mâl olan programın düzgün çalışmaması. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı.

5 bini aramızda!

Binlerce kaçak aramızda dolaşıyor.

Emniyet'in Türkiye'ye gelen Suriyelillerin kimlik ve biyometrik bilgilerini kayıt altına almak içn satın aldığı programın işe yaramadığı ortaya çıktı. Hakkında terör, sağlık ve kamu güvenliği gibi konularda arama kaydı bulunan 5 bin Suriyelinin elini kolunu sallayarak Türkiye'ye girdiği anlaşıldı.

Milliyet gazetesinin haberine göre, talep AFAD'dan geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü, de talep üzerine Mayıs 2013’te Suriyeli sığınmacıların kayıtlarıyla güvenlik kayıtlarını birbirine entegre eden bir sistem satın aldı. Program 6.8 milyar Liraya mâl oldu. İhale sonrası doğacak ihtiyaçlar için ikinci bir ihale daha açıldı; aynı şirket, 165 bin dolar bedelle bu ihaleyi de aldı. Ardından da Türkiye’ye sığınan ve kamplarda yaşayanlardan yaklaşık 600 bin Suriyeliye ait tüm kayıtlar veri tabanına yüklenmeye başlandı.

Ancak, müfettiş incelemesinde programın düzgün çalışmadığı ortaya çıktı. Bilgi sisteminde yurda giriş yapan yabancıların aranma bilgisi ve giriş yasaklarını kontrol eden bir mekanizmanın olmadığı belirlendi. Yapılan incelemelerde, yurda giriş yasağı konulan, haklarında arama kaydı bulunan yaklaşık 5 bin Suriyelinin Türkiye’ye girdiği anlaşıldı. 5 bin kişi hakkında terör, sağlık, kamu güvenliği gibi konularda yaklaşık 16 bin kayıt bulunuyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bilgisayar programının satın alınmasıyla ilgili usulsüzlük iddiaları hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmada, Emniyet’e kurulan sistemi, satın alınan firmanın sivil görevlileri tarafından işletildiği de anlaşıldı. Bunun üzerine Başsavcılık ihaleyi gerçekleştiren ve sistemin kurulmasını sağlayan Emniyet bünyesindeki bir daire başkanı ve iki daire başkan yardımcısı hakkında İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı da idari soruşturma başlattı.

ulusalkanal.com.tr

suriye emniyet Emniyet Genel Müdürlüğü kaçak