Çin sanayisi toparlanıyor

Çin’de Kovid-19’un izleri silinirken ekonomide toparlanma da sürüyor. Ülkede sanayi kesimi kârları kasımdan bu yana ilk kez yükseldi.

Çin sanayisi toparlanıyor

Kovid-19’u ilk tespit eden ve virüsle mücadelesinde dünyaya örnek olan Çin’de ekonomideki çarklar da dönüyor.

Ülke genelinde 5’i yurt dışı kaynaklı olmak üzere 12 vaka saptandı. Toplam vaka sayısının 83 bin 512 ölü sayısının ise 4 bin 634 olduğu ülkede koronavirüsün izleri siliniyor.

Salgın gelişmiş ülkelerde ekonomiyi derinden sarstı. Ancak Çin toparlanma dönemine girdi. Açıklanan veriler Asya’nın yükselen gücü için olumlu bir tablo çizdi.

Çin’de mayıs ayında sanayi kesimi kârları kasımdan bu yana ilk kez yükseldi. Ve ekonominin koronavirüs pandemisi kaynaklı kapanmalardan toparlandığına işaret etti.

Veriler, Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklandı. Buna göre, sanayi kesimi kârları aylık bazda yüzde 6 yükseliş kaydetti. Nisan ayında sanayi kesimi kârları yüzde 4,3 azalmıştı.

Açıklamaya göre, kârlar 2020 yılının ilk beş ayında yüzde 19,3 daraldı. Bu daralma kamu iktisadi teşebbüslerinde yüzde 39,3, özel sektör kuruluşlarında ise yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti.

Mayıs ayında kaydedilen bu iyileşmenin arıtma, kimya ve çelik sektörlerindeki kârların artışından kaynaklandı.

ulusal.com.tr

koronavirüs çin çin ekonomi