Ergenekon temelden çöktü
Karargah Evleri soruşturması, F-Tipi yapılanmanın, İşçi Partisi'ni ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı hedef alan önemli bir dosyaydı.
Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından yürütülen soruşturma, MİT'in ürettiği bir şema üzerine kuruluydu. Şemaya göre, İbrahim Arslan isimli kişi örgüt lideri; çoğu havacı, birçok subay örgüt üyesi, İşçi Partisi de bu örgütün siyasi kanadını oluşturuyordu.
Savcı Zekeriya Öz derhal çalışmaya başladı ve Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda görev yapan Albay Cengiz Köylü tutuklandı.
Cengiz Köylü'nün tutuklanması üzerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı da soruşturma başlattı. Soruşturmayı Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Albay Ahmet Zeki Üçok yürütüyordu. Aralarında dönemin İşçi Partisi Genel Başkanvekili Mehmet Bedri Gültekin'in de olduğu 44 kişi gözaltına alındı. İfadelerinin ardından, gözaltına alınan 44 kişinin tamamı suçsuz bulunarak serbest bırakıldı.
Karargah Evleri Şeması'nda örgüt lideri olduğu iddia edilen İbrahim Arslan'ın Karacaahmet Mezarlığı'nda cami imamı olduğu ortaya çıktı.
Şemayı hazırlayan MİT ise Ergenekon Davasına gönderdiği yazıda şemanın teyit edilmemiş, ham ve duyumdan ibaret olduğunu açıkladı.
Askeri hakim Albay Ahmet Zeki Üçok soruşturmanın peşini bırakmadı. Soruşturmayı genişlettikçe, çok ilginç olaylarla karşılaştı. Yakaladığı ipuçları Üçok'u Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızan Fethullahçı Astsubaylara götürdü.
Albay Üçok TSK'ya sızan Fethullahçı Astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ'ı tespit etti. Gülen'in Işık Evleri'nde yetişen Astsubay Ali Balta, Korgeneral Rıdvan Ulugüler'in imzasını kullanarak, sahte belge üretmişti. Üçok, 3 astsubayın ifadesini aldı. Astsubay Ali Balta suçunu itiraf etti.
Fethullahçı Astsubay, İcra Koordinasyon Kısım Amirliği'ndeki bir bilgisayara, bir word dosyası eklemiş, tertip böyle hazırlanmıştı. Ali Balta, TSK'ya sızan Fethullahçılar ve bağlantılarıyla ilgili önemli bilgiler verdi. TSK'daki Fethullahçı yapılanmayı deşifre eden Albay Ahmet Zeki Üçok, şebekenin Ergenekon soruşturmasıyla ilgili ayağını da çözdü. Albay Üçok, dönemin Ergenekon savcısı Zekeriya Öz"ün de aralarında olduğu bir grubun "anayasal düzeni çökertmek için örgüt kurduğunu" tespit etti.
Üçok, şemanın da hiçbir somut kanıta dayandırılmadan, MİT tarafından düzenlendiğini saptadı ve iddianameye yazmaya başladı.
İddianamede, Ergenekon savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen ile eski MİT Müsteşan Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş şüpheliler listesindeydi.
Ahmet Zeki Üçok, bu süreçte hedef tahtasına oturtuldu. Daha iddianame tamamlanmadan Beşiktaş savcılarınca Üçok'un ismi "sahte çürük raporu" verdiği öne sürülen bir grupla ilişkilendirildi. Üçok, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok Ergenekon, Balyoz, sahte çürük raporu davalarından 74 ayrı suç iddiasıyla 724 yıla varan hapis istemiyle davalar açıldı.
MİT dava sürecinde, Ergenekon mahkemesine, şemanın "ham ve teyit edilmemiş" bilgilerden oluştuğuna dair defalarca yazı gönderdi. Ancak mahkeme bunları dikkate almadı, Karargah Evleri iddiası cezalara gerekçe gösterildi.
ulusalkanal.com.tr