Yargı Reformu için uzlaşı aranacak

Hükümet, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne ait ilk paketi Meclis'e sunmadan önce parlamentodaki siyasi partilerin kapısını çalacak. Düzenlemelerin Meclis'ten geçmesi için uzlaşı aranacak. Öngörülen değişiklikler hakkında muhalefetin de görüşü alınacak.

1 Ekim'de açılacak Meclis'in ilk gündem maddesi Yargı Reformu Strateji Belgesi olacak. Hedef ise belge için gerekli düzenlemelerin uzlaşı ile Meclis'ten geçirilmesi.

9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyetle özetlenen belge 30 Mayıs'ta kamuoyuna açıklanmıştı. Ardından hükümet reform için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak üzere bir kanun teklifi hazırladı. Belgeye ve teklife Türkiye Barolar Birliği de katkı verdi.

Meclis'in tatile girmesiyle yeni döneme kalan ilk paket için hükümet, parlamentodaki muhalefet partileriyle görüşme kararı aldı. Partiler arası görüşmeler ilk etapta tek tek olacak. Görüşmelerde muhalefetin öngörülen değişikler hakkında fikri alınacak.

Uzlaşı umudu görülürse görüşmelerin ardından gayri resmi bir komisyon oluşturulacak.

Milliyete konuşan Ak Partili yetkililer, Eylül ayının ortasında teklifi muhalefete sunabileceklerini söyledi. Parti yöneticileri, gelecek eleştiri ve görüşler doğrultusunda teklifte değişiklikler yapılabileceğini belirtti.

İlk pakette, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın yer alması bekleniyor.

Pakette, Hukuk fakültelerinin 5 yıla çıkartılması ile hakim ve savcı yardımcılığı uygulamasının da olacağı ifade ediliyor.

ulusal.com.tr

hükümet Yargı Reformu Strateji Belgesi