Deniz salyası cilt hastalıklarına neden olur mu?

Marmara Denizi'nin kabusu olan deniz salyası için 7 ilde temizlik çalışmalarına başlandı. Havaların ısınmasıyla tatil beldeleri dolmaya başladı. Tatile gidecek insanların aklında ise 'deniz salyası cilt sağlığı açısından riskli mi?' sorusu geldi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu konu hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Deniz salyası cilt hastalıklarına neden olur mu?

Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, deniz salyasının etkili olduğu Marmara Denizi'ne yüzmeye girenlerde olumsuz etkiler görülebileceğini dile getirdi.

A Haber'in haberine göre deniz salyasının insanlarda çok farklı etkileri olabileceğini belirten Saraçoğlu, "Denize girildiğinde temas yoluyla birtakım lezyonlarla karşılaşabiliriz. Ciltte döküntüler, kızarıklıklar, bununla bağlantılı olarak kaşıntılar, istenmeyen reaksiyonlarla karşılaşabiliriz, alerjik reaksiyonlar başta olmak üzere.

Ayrıca bu salyanın orada yaşayan mikroorganizmaların vücut sıvısı olduğunu biliyoruz ama uzun süredir de denizle temas halinde ve birtakım başka zarar verici mikroorganizmaların burada ürüyor olması başkaca yani cilde temas yani dermatolojik reaksiyonlara da neden olabilir.

Enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir. Örneğin; göz enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, mide- bağırsak enfeksiyonları gibi. Dolayısıyla aslında halk sağlığına ya da bireyin sağlığına bu tür olumsuz etkileri gözlemleyebiliriz, bekliyoruz" dedi.

Doç. Dr. Saraçoğlu, açık yarası olanların denize girmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Burada esas korkumuz; denize girip cilt temasıyla ilgili olan reaksiyonların ötesinde. Deniz canlılarını tüketiyoruz'' dedi.

ege haber gündem marmara denizi deniz salyası sahil cilt cilt hastalıkları saraçoğlu deniz canlıları vücut sıvısı