Dış basın Yaşar Kemal'in vefatını böyle gördü

Dış basın Yaşar Kemal'in vefatını böyle gördü

Yaşar Kemal… Genç yaşta evlatlık olarak ailesine giren erkek kardeşi tarafından öldürülen babasının ölümüyle travma yaşayıp, ortaokul terk olan yazar, genç yaşta bir bıçak kazası sebebiyle bir gözünü kaybeder. Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal olarak yazmaya başlayan Kemal, 1962'de Türkiye İşçi Partisi'ne katılıp kurucusu olduğu haftalık Marksist dergisini çıkartıyor. İlk eşi, Belçikalı bir yahudi olan Thilda Serrero çoğu eserini İngilizceye çevirip, uluslararası üne kavuşmasını sağlamıştır.”

Yukarıdaki ifadeler dış basında yer aldı. Yaşar Kemal’in yaşamını yitirmesi dış basında da yankı uyandırdı. Reuters, ABC News, BBC News, The Independent ve Business Insider yayın organlarında yer alan haberleri ulusalkanal.com.tr ekibi olarak sizin için çevirdik.

İŞTE O HABERLER

ABC News: Türkiye'nin en çok tanınmış yazarlarından Yaşar Kemal vefat etti

ABC News, The Associated Press'ten alıntıyor. Ve haberine “Türkiye'nin en çok tanınmış yazarlarından Yaşar Kemal vefat etti” başlığını atıyor. Haberin devamı ise şöyle:

Yazarın en önemli eserlerinden biri olan İnce Mehmet, 1953-1954 arası ilk önce bölüm bölüm Kemal'in gazeteci olduğu Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmıştı.

"İnce Mehmet'i yazdığım yıl İstanbul'un en soğuk kışlarından biriydi ve benim sobaya atacak odunum yoktu." diyen yazar şöyle devam eder "Yanmayan ateşi yanıyormuş gibi yapıp, yırtık bir battaniyenin altına girip, bazı tuşları bozuk olan eski bir daktilonun başında yazdım İnce Mehmet'i. Bu roman bana o, kirasını ödeyemediğim evden kalan tek hatıra."

İnsanların evrensel özelliklerini betimleme ustası, bu yeteneği ile romanlarının toplumun çok geniş bir alanına hitap etmesini sağlamıştır.

Kendini Kürt asıllı bir Türk yazar olarak tanımlayan Yaşar Kemal, "Ben hayatımı Türk dil ve kültürüne adadım." diyor.

The Guardian gazetesine verdiği bir demeçte şunları söyler: "Ben sorunlar hakkında yazmıyorum, ben bir kitleye hitaben de yazmıyorum. Ben kendim için bile yazmıyorum. Ben sadece yazma adına yazıyorum."

BBC News: Türk yazar Yaşar Kemal 92 yaşında vefat etti

“Türk yazar Yaşar Kemal 92 yaşında vefat etti” başlığını atan BBC News’in haberi ise şöyle devam ediyor:

“Bir çok dile çevirilen eserlerinin 9'u beyaz perdeye taşınmıştır. Yazar çalışmalarında insan ve doğaya vurgu yaparken, eserlerinin emekçinin hizmetinde olduğunu belirtir.

"Ben, insanlara zulüm eden ve onları sömürenlere karşıyım. Ben, eserlerim ve bütün hayatımla toplumun mutlu olmasını engelleyenlere karşıyım." diyen yazar, insan doğasını ve evrensel özelliklere vurgu yapmasıyla bilinir.

"Benim maceralarımın amacı, insanın içindeki bilinmeyeni ortaya çıkarmak" diyen Kemal, oğlu Raşit Gökçeli ve ikinci eşi Ayşe Semiha Baban'ı geride bırakıyor.”

The Independent: Yaşar Kemal öldü: Çığır açan Marksist Türk yazar ve aktivist vefat etti

“Yaşar Kemal öldü: Çığır açan Marksist Türk yazar ve aktivist vefat etti” başlığını kullanan The Independent’ın haberinde şu ifadeler yer almış:

“Nobel Edebiyat Ödülü için aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal, Türkiye'de 1950'lerdeki feodal ilişkileri konu alan eserleriyle ün kazanmıştır. Hayatı boyunca toplumsal sorunları ele alan romanlar yazan Kemal, gençken zengin ağalara ait nehir sularını korumakla görevli olduğu işinde, geceleri yerli köylülere bu temiz suyu çalmakta yardımcı olmuştur.”

Business Insider: Türkiye'nin edebiyat devi 92 yaşında vefat etti

“Türkiye'nin edebiyat devi 92 yaşında vefat etti” başlıklı Business Insider haberi şöyle:

“Topluma karşı duyarlılığı ile bilinen ve geleneksel bir öykücü olan Kemal, Anadolu'nun kalbinde geçen ve köylülerin ağalık düzeni içerisindeki zorlukları anlatan destansı hikayeleri ile çok sayıda uluslararası ödül kazandı.

1955 yılında yazdığı ilk romanı "İnce Mehmet" 40 dile çevrilmiştir.

Lirik tarzında olan ve betimlemeriyle zengin romanları için ilham kaynağı Anadolu efsaneleridir.

Hikayelerinde Robin Hood'umsu isyankar kahraman karakterleri için diğer bir ilham kaynağı ise 25 yaşında öldürülen haydut dayısı idi.

Sosyal adaletsizlik, fakirin ezilmeye karşı verdiği mücadele ve maddi zorlukları konu alan yazar, bir çocuk ve ikinci eşi Ayşe Baban'ı geride bırakıyor.”

Reuters: Ünlü Türk romancı Yaşar Kemal 91 yaşında vefat etti

Reuters abonelerine işte bu başlıkla servis etti büyük edebiyatçımızın kaybını. “Ünlü Türk romancı Yaşar Kemal 91 yaşında vefat etti.” Haberde ise şu ifadeler dikkat çekti: "1973'te İnce Mehmet adlı romanıyla Nobel ödülüne aday gösterilen Kemal, "Kendi Çukurovası olmayan hiç bir yazar, büyük bir yazar olamaz" demiştir. İlk daktilosunu aldıktan sonra gazeteciliğe başlayan Yaşar Kemal, Tolstoy, Chekhov ve Stendhal gibi edebiyatçılardan ilham almıştır.

Arkadaşı olan yönetmen Elia Kazan usta yazar hakkında onun Homer'den kalma eski geleneğe bağlı bir öykücü olduğunu ve sesi olmayanların sesi olduğunu söylüyor.

Yaşar Kemal lirik eserlerinde "köylü romanının" yaratıcısı ve fakirlerin savunucusu olarak edebiyat dünyasında yerini almıştır.”

ulusalkanal.com.tr

dış basın yaşar kemal böyle gördü