AKP, Meclis içtüzüğünü değiştirmek için kolları sıvadı

AKP, başkanlık sistemi teklifinin kabul edilme ihtimalini gözeterek Meclis İçtüzüğünü değiştirmek için kolları sıvadı. Başkanlık sistemine göre hazırlanacak iç tüzükten gensoru ve güvenoyu çıkartılacak. Bakanların Meclis'e bilgi verme usulü de içtüzükte yer almayacak. Bakanlar Genel Kurul'a geleceği tek oturum yemin töreni olacak.

AKP, Meclis içtüzüğünü değiştirmek için kolları sıvadı

Parlamentonun yetkisi ve teamülleri kaldırılacak.

AKP başkanlık sistemi teklifinin kabul edilme ihtimalini değerlendirerek Meclis İçtüzüğünü değiştirmek için harekete geçti.

Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen Anayasa değişikliği teklifi 10 Ocak'a kadar Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacak. Teklifin kabul edilmesi durumunda başkanlık sistemi getirilmiş olacak. Bu durumda, 6 ay içinde tüm kurumların mevzuatları değiştirilecek. Bunların başında Türkiye Büyük Millet Meclis'i geliyor.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, AKP kurmayları İçtüzük metninden hükümeti denetleme araçları olan gensoru ve güvenoyunu çıkartan bir taslak çalışması yaptı.

Taslağa göre, Genel Kurul'da bakanların katılımıyla genel görüşme yapılması, bakanların Meclis'e bilgi vermesi ve vekillerin bakanlara sözlü soru sorması gibi uygulamalar yeni tüzükte olmayacak.

Bakanların Genel Kurul'a geleceği tek oturum ise yemin töreni olacak. Onun dışındaki programları, Cumhurbaşkanı'na ait locadan izleyecek. Genel Kurul'daki Bakanlar Kurulu sıraları boş kalacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda iktidar partisi ağırlığına son verecek taslağa göre, Meclis'teki 16 ihtisas komisyonun sayısı da bazı komisyonların birleştirilmesi sonucu, azaltılacak.

ulusalkanal.com.tr

AKP tbmm içtüzük