Almanya’da istenmeyen adam: Erdoğan

Başbakan Tayyip Erdoğan 24 Mayıs Cumartesi günü Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Köln’de düzenleyeceği mitingte konuşacak.

Almanya’da istenmeyen adam: Erdoğan

Miting öncesi Almanya’da Erdoğan’a karşı sesler giderek yükselirken, düzenlenecek protestolara onbinlercek işinin katılması bekleniyor. İlk protesto saat 13’te Köln Ebertplatz’ta yapılacak. Hemen ardından saat 16’da Oberhausen König Pilsener Arena’da Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Soner Yalçın ile Gezi şehitleri ailelerinin de katılacağı ve tüm gelirinin Soma’ya bağışlanacağı büyük buluşma gerçekleşecek. TGB’nin düzenleyeceği büyük buluşmada, Duman, Cem Adrian, Erkan Oğur, Resul Dindar, Grup Çığ ve Güvenç Dağ üstün şarkılarını bu kez Soma için söyleyecek.

Merkel’den Erdoğan’a ‘Sakinol’ uyarısı

Erdoğan’ın ziyareti ile ilgili daha önce ‘Erdoğan memnuniyetle konuk edilecektir’ açıklaması yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel dün Passauer Neue Presse'ye verdiği demeçte, Erdoğan’a itidal çağrısında bulundu. Önceki yıllarda Köln ve Berlin’e yaptığı ziyaretlerde Erdoğan’ın bunun aksi biçimde davrandığını hatırlatan Merkel, “Erdoğan’ın bu Cumartesi sorumluluk bilinci ve duyarlılıkla hareket edeceğine eminim” dedi. Merkel ile Erdoğan arasında Cuma günü Berlin'de yapılması planlanan görüşmede daha önce Almanya tarafından iptal edilmişti. İptalin arka planında, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un Türkiye ziyareti sırasında yaptığı eleştirilere, Erdoğan'ın verdiği sert yanıtların yattığı kaydedilmişti.

Hafta boyunca yapılan açıklamalarda çok sayıda Alman siyasetçinin de, ‘Soma faciasının yaraları henüz sarılmamışken, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Almanya’ya gelmesi doğru değil’ görüşünde birleştiği görülmüştü.

Polis endişeli

Alman Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt de Erdoğan’ın ziyaretinden dolayı endişeli olduklarını açıkladı.Handelsblatt’a konuşan Wendt, Erdoğan’ın Soma faciası sonrası yaptığı ‘duygusuz konuşma’dan dolayı Türk kökenli vatandaşların önemli bir kısmının öfkeli olduğunu vurgularken, “Ne yazık ki, Erdoğan’ın bir U dönüşü yapması ve ılımlı bir tavır sergilemesi beklenmiyor. Bundan daha ziyade yangına körükle gideceği hesabı yapılmalı” ifadelerini kullandı.

AKP sansürü her yerde

AKP’ye yakınlığıyla bilinen UETD, Erdoğan’ın konuşmasını izlemek üzere akreditasyon başvurusunda bulunan bazı basın kuruluşlarına isered cevabı verdi. Die Tageszeitung gazetesinin ‘Alkışlayacak Türkler aranıyor’ başlığıyla verdiği haberde, Evrensel Gazetesi ve Hayat TV’nin Almanya muhabiri Yücel Özdemir’in başvurusunun UETD tarafından geri çevrildiğini belirtti. Sözcü Gazetesi Almanya Temsilcisi Ali Gülen’in akredite başvurusunun da reddedildiği öğrenildi.

‘UETD camileri kullanıyor’

Erdoğan’ın mitingi için Avrupa’nın bütün ülkelerinden otobüsler kaldıran UETD için Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, ‘UETD her yerde camileri kullanıyor’ dedi. Deutsche Welle’nin haberine göre, UETD’nin, Diyanetİşleri Türk-İslam Birliği’nin imkanlarından da yararlandığını belirten Sofuoğlu şunları söyledi:

“Tabii DİTİB camilerinin tüm alt yapısını kullanmaya çalışıyorlar. UETD’nin son dönemdeki etkinliklerine baktığınızda hep DİTİB camilerinde düzenlendiğini görüyoruz. Herhangi bir bakanya da milletvekili geliyor ve bir camide etkinlik düzenliyor ya da konuşma yapıyor.”

6 bin polis görev yapacak

Erdoğan’ın ziyareti sırasında düzenlenecek protestolarda 6 bin polisin görev yapacağı açıklanırken, Erdoğan’ı korumak için de 300 özel güvenlik görevlisinin çalışacağı öğrenildi. Polis tarafından çok sayıda caddenin ulaşıma kapanacağı açıklanırken, söz konusu uygulama Almanlar tarafından da tepkiyle karşılandı. Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, ‘Erdoğan’ın şovunu kim ödeyecek?’ başlığıyla verdiği haberde, “Erdogan'ı protesto için 20 bin kişi bekleniyor. Binlerce polis görev yapacak. Bunun maliyetini biz vergi ödeyenler karşılayacağız” ifadelerine yer verdi.

Erkan Can Çakıroğku

ulusalkanal.com.tr