Amerika’dan IŞiD’e dolaylı destek

Amerika, Irak'ın satın aldığı 36 savaş uçağını Bağdat yönetimine teslim etmeyeceğini açıkladı. Mali ayrıntılar ve uçakların güvenliğini gerekçe gösteren Amerika, Barzani'nin bağımsızlık referandumu desteğine de mesafeli yaklaştı. Tüm bu adımlar Irak'ta hükümet kurma çalışmalarının arefesinde geldi.

Amerika’dan IŞiD’e dolaylı destek

Amerika, Irak'ta IŞİD saldırıları sonrasında başlayan ve Barzani'nin bağımsızlık çıkışıyla tırmanan siyasi krizde, Maliki'nin elini zayıflatmaya yönelik bir adım attı. Washington, savaş uçaklarını Maliki'ye vermeyeceğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, 36 adet F-16'yı teslim etmemesine gerekçe olarak sudan sebepler gösterdi. Mali ayrıntıların giderilmediği, uçakların güvenliğinin sağlanamadığı iddia edildi. Oysa Bağdat, 4,2 milyar dolarlık ödemeyi son kuruşuna kadar yaptı. Bu gelişme üzerine Irak Rusya'dan savaş uçağı sipariş etti. Rusya 5 savaş uçağını hafta başı teslim etti.

Amerika, Irak'ta hükümet kurma çalışmaları öncesi, Barzani'den gelen bağımsızlık çağrısına soğuk yaklaştı. IŞİD saldırdığında Musul'dan Bölgesel Yönetim'e kaçan Vali Esil Nuceyfi, Irak’ın Sünni kentlerinde bir federal bölge kurulması çağrısında bulundu.

ulusalkanal.com.tr