Balyoz'u çözecek sorular
Balyoz davasında yeniden yargılamayı yapan mahkeme heyeti dijital verileri inceleyecek bilirkişilere davayı çözecek sorular yöneltti.
İstanbul Anadolu 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, balyoz dijitallerini inceleyecek bilirkişilere davayı temelden çözecek sorular yöneltti.
Mahkeme heyetinin bilirkişi raporunda yanıtlanmasını istediği sorular, dijital verilerin delil niteliğini ortadan kaldıracak nitelikte. Hakimlerin yanıtlanmasını istediği ilk soru, dijital belgelerde; oluşturma ve değiştirme tarihleri ile kullanıcı ismi gibi üst verilerin manüpilasyona açık olup olmadığı.
Bilirkişi incelemesinde açıklık getirilmesi istenen bir diğer çarpıcı nokta da dijital verilerin sanıklar tarafından hazırlandığı iddialarına yönelik. Bu kapsamda, bilirkişilere "sadece üst veri bilgilerinde yapılan incelemeyle, o belgeyi kimin ürettiği tespit edilebilir mi" sorusu yöneltildi.
Kapatılan özel görevli mahkemenin cezalara gerekçe gösterdiği gerçek dışı iddia da bilirkişilere sorulacak sorular arasında yer aldı. Mahkeme; "2003 yılında oluşturulan bir dijital belgenin 2007 yılındaki bir programla açılması durumunda özgün halinin değişip değişmeyeceği" sorusunun da yanıtlanmasını istedi.
Mahkeme heyeti, "dosyadaki mevcut inceleme raporlarına göre; dijital verilerinin yüzde 30'unun oluşturulmadan önce çıktısı alınmış göründüğüne dikkat çekti." Ve bu durumun dijital verilerin sonradan üretildiği anlamına gelip gelmediğini sordu.
Dijital verilerin yer aldığı 5 nolu hard diske kullanımdan kaldırıldığı 28 Temmuz 2009 tarihinden sonra dosya eklenip eklenmediği ve eklenmiş ise bu dosyaların hangileri olduğu da bilirkişiler tarafından tespit edilecek.
Mahkeme, Microsoft Office 2007 sürümünde yer alan Calibri ve Cambria fontlarının Türkiye ve dünyada hangi tarihte piyasa sürüldüğünün belirtilmesini de istedi.
Haber: Özer Sürmeli
ulusalkanal.com.tr