Erdoğan: Suriye'nin toprak bütünlüğüne herkesin saygı duyması gerek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York'ta Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili açıklamalar yaptı; "Suriye'nin toprak bütünlüğüne herkes saygı duymalı." dedi. Erdoğan, Rakka'nın IŞİD'den temizlenmesi gerektiğini ancak bu operasyonun koalisyonla birlikte yapılabileceğini ifade etti.

Erdoğan: Suriye'nin toprak bütünlüğüne herkesin saygı duyması gerek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Reuters'a konuştu. Fırat Kalkanı Harekatı, Suriye savaşı ve FETÖ'ye ilişkin soruları yanıtladı.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedeflerini anlatan Erdoğan, "Bizim Suriye'de ve Suriye topraklarında kesinlikle gözümüz yok" dedi ve "Suriye'nin toprak bütünlüğüne herkesin saygı duyması gerektiğini" belirtti.

Rakka'nın IŞİD'den temizlenmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Bu tek başımıza hedefimiz olamaz, ancak koalisyonla böyle bir adım atabiliriz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, konuyla ilgili Dışişleri bakanları ve askerlerin görüşmeler yaptığını söyledi.

Suriye'deki ateşkes konusunda da değinen Cumhurbaşkanı "tekrar masaya oturulup ateşkesin sağlanmasında fayda olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Fethullah Gülen'in idaesi konusunda Türkiye ile Amerika arasında yaşanan krize de değindi.

"GÜLEN EN AZINDAN TUTUKLANMALI"

ABD'nin Gülen'i bize teslim etmeyişi toplumumuzda ABD'nin anlaşılmasını olumsuz istikamette etkiliyor. ABD ile aramızdaki ikili anlaşmanın gereği olarak en azından Gülen gözaltına alınmalı ya da tutuklanmalı; üzgünüm ki, bu adım halen atılmadı.

Erdoğan, Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin "Türkiye kendi başkanlık modelini sisteme bağlayabilir, bunun karar sürecine faydalı olacağına ve ekonomiyi hareketlendireceğine inanıyorum" açıklaması yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de tıpkı belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olmasının faydalı olabileceğini söyleyen Erdoğan, "Eksilme olursa bu listeden gelir, boşluk olmaz" dedi.

ulusalkanal.com.tr