Suriye'ye sürpriz ziyaret

Fırat'ın doğusuna operasyon öncesi bölgede kritik gelişmeler yaşanıyor. Suriye'de diplomatik temaslarını hızlandı. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Şam'a ani bir ziyaret yaptı. Beşir, Suriye Lideri Beşar Esad'la görüştü. Bu ziyaret 7 yıl sonra Arap ülkelerinden Şam'a yapılan ilk ziyaret oldu. El Beşir, Esad'la görüşmesinde "dayanışma"ve "birlik" vurgusu yaptı. Esad'ın Şam'daki bir diğer görüşmesi de İran'la oldu.

Bölgede kartlar yeniden karılıyor. Suriye diplomatik yalnızlığından kurtuluyor. 7 yıldır savaşta olan Suriye, bölge ülkeleri ile iletişim kanallarını açmaya başladı.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Şam'a yaptığı ziyarette Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la görüştü. El Beşir, Şam'a Rus uçağı ile geldi, havalimanında Suriye lideri Esad tarafından karşılandı. Sudan lideri Şam'dan önce Katar'a gitmişti.

Beşir, 7 yılını dolduran savaş dönemi boyunca Suriye'ye giden ilk Arap lider oldu. Ziyaret Suriye Devlet Televizyonu tarafından canlı yayınlandı. İki liderin samimi görüntüleri kameralara böyle yansıdı.

Ziyaret ile ilgili Sudan Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama yapıldı. El Beşir'in Esad'la olan görüşmesinde, "Suriye sorunlarla karşı karşıya olan ülkedir, güçsüzleştirilmesi Arapların davalarının güçsüzleştirilmesi demektir" ifadelerini kullandığı belirtildi.

El Beşir, "dayanışma" vurgusu yaptı, Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklemek için mümkün olan her şeyi sunmaya hazır olduklarını vurguladı.

Beşir, Suriye halkının Suriye'nin geleceğini "dış müdahaleden uzak bir şekilde" belirlemesi ümidini de iletti. Görüşmeler sonrası Beşar Esad, Sudan Cumhurbaşkanı'nı Şam Uluslararası Havalimanı'ndan ülkesine uğurladı.

Suriye ile birlik vurgusu yapan Sudan'ın Türkiye ile ilişkilerinin de yıllardır olumlu bir çizgide ilerliyor.

Türkiye'nin Sudan'daki Sevakin Adası'nda bir deniz üssü kurma çalışmaları sürüyor. Ayrıca Sudan ordusu Türk askerinden eğitim alıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Esad'la çalışılabilir" mesajının ardından, Sudan'ın jet Suriye ziyareti bölgedeki dengeler açısından kritik önem taşıyor.

Beşar Esad'ın önümüzdeki günlerde bir başka Arap ülkesini ziyaret edeceği belirtiliyor.

Suriye Lideri, geçtiğimiz aylarda Körfez Medyasına 7 yıl aradan sonra verdiği röportajlarda "Arap devletleriyle temel bir anlayışa vardıklarını" belirtmişti.

Sudan lideriyle temasların hemen ardından Suriye Cumhurbaşkanı İranlı heyetle görüştü. İran Dışişleri Bakanı Siyasi İşlerden Sorumlu Üst Düzey Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari, Suriye Lideri ile bölgedeki son gelişmeleri ele aldı.

Esad'la Astana ve Cenevre süreçleri hakkında görüşen Ensari, Anayasa konusunda istişare ve koordinasyonun devam ettiğini belirtti. ​​

ulusal.com.tr

suriye sudan