O polis de yargılanmayacak!

Amerika yine karıştı. New York'ta siyahi Eric Garner'ı gözaltına aldığı sırada boğazını sıkarak ölümüne neden olan polisin yargılanmasına gerek görülmedi. Mahkeme kararının ardından yüzlerce kişi New York'ta protesto gösterisi düzenledi.

O polis de yargılanmayacak!

Yine bir siyahi genç, yine bir polis ve yine polisin yargılamaktan muaf tutan mahkeme kararı...

Amerika'da ikinci bir Ferguson olayı yaşandı.

Bu kez adres New York oldu. Siyahi bir kişinin ölümüne neden olan bir polisin daha yargılanmasına gerek görülmedi, karar sonrası New York sokakları protesto gösterilerine sahne oldu.

Olay, 17 Temmuz günü New York'un Staten Island bölgesinde yaşandı. Polis, kaçak sigara sattığından şüphelenilen 43 yaşındaki Eric Garner adlı siyahi bir kişiyi gözaltına almak istedi. Daniel Pantaleo isimli bir polis memuru, Garner'ın üzerine çullanarak boğazını sıktı, astım hastası Garner hayatını kaybetti. Garner'in son sözleri "nefes alamıyorum" oldu. Tüm bu anlar saniye saniye kameralara da yansıdı.

Ferguson olayının ardından, Garner'ın ölümüne neden olan polis memuru için de takipsizlik kararı verildi. Mahkeme polisin yargılanmasına gerek görmedi.

Mahkeme kararı sonrası yüzlerce kişi New York sokaklarına döküldü. Göstericiler, polisin boğazını sıktığı sırada Garner'ın "soluk alamıyorum" diye yalvaran sesini slogan haline getirdi. Yüzlerce kişi Times Meydanı'ndan Harlem'e kadar "Eric Garner için adalet', 'biz adalet istiyoruz, onlar saçmalıyor', 'katil polisleri içeri atın' sloganlarıyla yürüdü.

Başkent Washington'da da yüzlerce Amerikalı Garner ve adalet için yürüdü.

Amerika Başkanı Obama olaylar üzerine açıklama yaptı. Güvenlik birimlerinin adil davranmadığına yönelik kaygıları bulunduğunu söyleyen Obama, "Laf değil eylem istiyorum" dedi ve kendisini eşitlik ilkesinin hakim olduğu bir Amerika'ya adadığını kaydetti.

ulusalkanal.com.tr