Sevakin Adası'na Katar finansal destek sağlayacak

Sudan'ın Türkiye'ye tahsis ettiği Sevakin Adası'na Katar finansal destek sağlayacak. Katar'ın, Sudan'ın kuzeydoğusunda yer alan Sevakin Limanı onarım projesini 4 milyar dolar yatıracağıbildirildi. Sevakin Limanı, Port Sudan'dan sonra ülkenin en büyük ikinci limanı olma özelliğini taşıyor.

Afrika'nın dünyaya açılan kapısı konumundaki Sevakin Adasında, Katar, 4 milyar dolara mal olacak Sevakin Limanı onarım projesini finanse edecek.

Sudan'ın kuzeydoğusunda yer alan Sevakin Adası'nın liman onarım projesi için Katar ve Sudan anlaştı.

Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Jassim bin Seif Ahmed Al Sulaiti resmi temaslarda bulunmak üzere Sudan'ı ziyaret etti. Mevkidaşı Sudan Ulaştırma Bakanı Mekkavi Muhammed Avad ile görüştü.

İkilinin yaptığı görüşme sonrası iki ülkenin, Sevakin Limanı onarım projesinde ortaklık kurma konusunda anlaştığı açıklandı.

Böylece Katar, limanda yüzde 49 pay sahibi olacak. Projenin 2020'de tamamlanması bekleniyor.

Sudan Ulaştırma Bakanı Avad, bir zamanlar canlı ekonomik bir merkez olan Sevakin Limanı'nın bu rolünün yeniden işlevsel hale geleceğini belirtti.

Öte yandan, Sudan ile Türkiye'nin ortak projeleriyle Sevakin'in, kültür ve turizm merkezi haline getirilmesi de hedefleniyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sevakin Adası'nda 2. etap saha çalışmalarını tamamladı.

Kızıldeniz ve Hicaz'ın güvenliğinin sağlandığı stratejik bir konuma sahip olan adanın, restorasyon saha etüdü çalışmaları devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir'e rica ederek Sevakin Adası'nın tahsis edilmesini istemişti. Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir de Sevakin Adasının imar için Türkiye tahsis edilmesini kabul etmişti.

Sevakin Limanı, Port Sudan'dan sonra ülkenin en büyük ikinci limanı olma özelliğini taşıyor.

ulusal.com.tr

sudan