Dünyada 1 Mayıs böyle kutlandı

Dünyada 1 Mayıs böyle kutlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle dünya genelinde de etkinlikler düzenlendi. Dünyanın dört bir yanında işçiler ülkelerinin bayraklarıyla alanlara çıktı. En kalabalık kutlamalar Rusya ve Endonezya'daydı. Bazı Avrupa ülkelerinde sönük geçen 1 Mayıs etkinlikleri olaysız sona erdi. İşçilerin isteği ortaktı: "Maaşların ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi."

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dünya genelinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Dünyanın dört bir yanında işçiler milli bayraklarıyla alanlara çıktı.

1 Mayıs 1856'de duvar ustaları ve inşaat işçilerinin mesai saatlerinin uzun olmasına tepki için yaptıkları yürüyüş ile doğan 1 Mayıs, doğduğu kentte Avustralya Melbourne'de yine yürüyüşle kutlandı.

İşçi Bayramının doğduğu yerde biraraya gelen emekçiler, kent merkezine yürüdü. Hükümetin işçilerin aleyhine çıkartmaya çalıştığı yasa ve uygulamalar protesto edildi. 2 saat süren yürüyüş olaysız sona erdi.

Rusya'daki kutlamaların merkezi ise Moskova'daki Kızıl Meydan oldu. Farklı işçi sendikalarının öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe yaklaşık yüz bin kişi katıldı.

Emekçiler yürüyüşte, zam ve emeklilik yaşının düşürülmesi gibi taleplerde bulunuldu. Kutlamalar olaysız geçti

İşsizlik oranının 5,5 yıldır yüzde 20'nin üzerinde olduğu İspanya'da ise işçiler 76 kentte gösteri yaptı. İspanya'nın iki büyük işçi sendikasının düzenlediği kutlamalarda, haziran ayında yapılacak erken seçimler öncesi, 2012 ve 2014 yıllarında çıkarılan iş yasalarının iptal edilmesi istendi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki yürüyüşe Başbakan Werner Faymann (Verne Feyman), Meclis Başkanı, Viyana Eyalet Başkanı, Bakanlar ve milletvekilleri de katıldı. Başbakan Faymann'a tepki ve desteğin olduğu yürüyüş, olaysız sona erdi.

Balkan ülkelerinden Karadağ ve Hırvatistan'da 1 Mayıs kapsamında düzenlenen mitingler yağışlı hava nedeniyle sönük geçti. Bosna Hersek ve Sırbistan halkı 1 Mayıs'ı doğa gezileri ve piknik yaparak geçirdi.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da da yaklaşık 100 bin işçi meydanlara çıktı. Sloganlar eşliğinde başkanlık sarayına yürüyen işçiler, düşük maaşlar, sağlık güvencesi yetersizliği ve sözleşmeli işçiliği protesto etti. Başkentteki 1 Mayıs gösterileri herhangi bir gerginlik yaşanmadan sona erdi.

Bangladeş’in başkenti Dakka’da ise emekçiler, 3 yıl önce bir iş merkezinin çökmesi sonucu ölen 386 işçinin anısına yürüdü. Binlerce Bangladeşli tekstil işçisi, 1 Mayıs'ta daha iyi çalışma koşulları talep etti.

Gazzeli işçiler'de çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi. Filistinli İşçi Sendikaları Birliğinin Gazze'deki Bakanlar Kurulu binası önünde düzenlediği 1 Mayıs törenlerinde yüzlerce kişi, "İşçilerin sıkıntıları karşısında neredesiniz?", "Gazze'de işçilerin direnişine destek verin", "Gazzeli işçiler işsiz" yazılı dövizler taşıdı.

ulusalkanal.com.tr

dünya 1 mayıs böyle kutlandı