Prof. Dr. Sencer İmer, G7 zirvesinde yaşananları değerlendirdi

Trump yönetiminin başlattığı ticaret savaşı, Amerika'yı dünya ölçeğinde yalnızlaştırdı. Prof. Dr. Sencer İmer, Washington'un Avrupa ülkelerini kendisinden uzaklaştırdığını ifade etti. İmer, ek vergilerin G7'deki 6 ülkenin ticaretini olumsuz etkilediğini belirtti.

Dünya, gergin tamamlanan G7 zirvesini tartışıyor.

G7 olarak bilinen uluslararası örgüt Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya, Kanada ve Amerika'dan oluşuyor. 7 ülkenin lideri Kanada'da bir araya geldi. Zirveye ABD Başkanı Donald Trump'ın karar ve tavırları damga vurdu.

Trump, yurt dışından Amerika'ya gelen ürünler için koyduğu ek gümrük vergilerinden geri adım atmadı. Aile fotoğrafına katılmayıp, ortak bildiriye imza koymadı. Akıllarda ise en çok kalan 6 ülke liderinin Trump'la olan bu fotoğrafı oldu.

Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer İmer, G7 zirvesinde yaşananları Ulusal Kanal'a değerlendirdi. İmer, gümrük vergilerine getirdiği zam ile ticaret savaşı başlatan Amerika'nın yalnızlaştığını söyledi.

Trump'ın ek vergi kararının Avrupa ülkelerinin ticaretini olumsuz etkilediğini belirten İmer, Atlantik cephesiyle arası açılan Avrupa'nın yeni pazarlara yöneldiğini kaydetti.

İmer, G-7'deki krizin aksine Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde ortaya birlik görüntüsü çıktığının altını çizdi. "ŞİÖ dünyanın güç merkezi oldu" dedi.

HABER: GÜRKAN DEMİR

KAMERA: UĞUR MARANGOZ

ulusal.com.tr