Biden'ın Türkiye programı belli oldu

Moskova ve Tahran’la ilişkilerini geliştiren Ankara’nın Şam ile yakınlaştığı bir dönemde Amerika’nın iki numaralı ismi Türkiye’ye geliyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Washington’un Ankara’ya yaptığı ilk üst düzey ziyaret. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşecek Biden’ın ajandasında Türkiye, Rusya ve İran arasındaki işbirliği, Suriye ve PYD, FETÖ, PKK açılımı, Musul operasyonu ve Kıbrıs var

Biden'ın Türkiye programı belli oldu

FETÖ ve darbe girişimi, Ankara-Moskova-Tahran-Şam hattındaki sıcak gelişmeler, PYD’nin durumu, Musul operasyonu, Kıbrıs müzakereleri, PKK açılımı. ABD Başkan Yardımcısı çantasındaki bu başlıklarla Türkiye’ye geliyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD yönetiminden Ankara’ya yapılan ilk üst düzey ziyaretin Türkiye ve Suriye’nin karşılıklı sıcak mesajlar verdiği bir dönemde olması dikkat çekiyor.

Çarşamba günü sabah saatlerinde Ankara’ya gelecek olan Biden önce FETÖ’cü darbe girişiminin hedefi olan Meclis’i gezecek, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüşecek.

Biden öğleden sonra Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü’nde bir araya gelecek. İkili, zirvenin ardından kameralar karşısına geçecek. Amerika’nın iki numaralı ismini son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edecek.

İki ülke arasındaki ilişkileri geren FETÖ lideri Fethullah Gülen’in iadesi görüşmelerde gündeme gelecek. Ankara terörist Gülen’in iadesi konusunda ısrar edecek. Biden’ın ise bu konuda yumuşak bir açıklama yapacağı, zaman kazanacağı belirtiliyor.

Görüşmelerin gündeminde Rusya ve İran’la ilişkilerini geliştiren Türkiye’nin Suriye’ye verdiği sıcak mesajlar da var. Amerika, bölge ülkelerinin yakınlaşmasına ilişkin rahatsızlığını en üst düzeyde iletecek. Ankara’ya “Şam ile yakınlaşmayı bırak” mesajı verecek olan Biden, aynı zamanda Kürt koridorunu kurmak için Cerablus’a hamle yapan PYD’yi vuran Ankara’yı yumuşamaya zorlayacak, Türkiye’ye “IŞİD’e öncelik ver” vurgusu yapacak.

Zirvelerde Amerika’nın Türkiye’yi PKK açılımına da zorlayacağı ifade ediliyor.

Barzani ile hareket ederek Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin sınırlarını genişletmeyi hedefleyen Amerika, görüşmelerde Musul operasyonunu da gündeme getirecek. Bağdat’ın şiddetle karşı çıktığı bu plana Türkiye’den destek isteyecek.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, zirvelerde Kıbrıs’ta Türkiye’nin garantörlüğünü kaldırmayı amaçlayan bir çözüm için de ısrarlı olacak.

ulusalkanal.com.tr

Biden