İncirlik'ten izin yok

Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel, Türkiye'den istediğini alamadı. Amerika'nın IŞİD'e karşı muharip güç talebini Genelkurmay Başkanı Necdet Özel kabul etmedi. Özel, şartlarını sıraladı. Buna göre; İncirlik sadece insani amaçla kullanılacak, istihbarat paylaşımı yapılacak ve sınır güvenliği Türk Ordusu denetiminde olacak.

İncirlik'ten izin yok

Türk askerini Irak ve Suriye'deki IŞİD terör örgütünün üzerine sürmeye zorlayan Amerika'nın bu planı Genelkurmay'dan geri döndü. Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Ankara temaslarında istediğini alamadı.

Hagel, Genelkurmay'daki görüşmesinde IŞİD'e karşı bölge ülkeleriyle kurmak istedikleri koalisyona asker desteği istedi. Ancak Genelkurmay bu talebe olumsuz yanıt verdi, çekincelerini masaya koydu.

Aydınlık gazetesi Hagel-Özel görüşmesinin ayrıntılarını yazdı. Habere göre Genelkurmay, Türkiye koalisyon gücüne katılacak ancak bu kesinlikle operasyonel güç kapsamında olmayacak. Olası bir hava harekâtında IŞİD militanlarının Türkiye'ye kaçabilme olasılığı kapsamında asker sınırdaki tedbirlerini arttıracak.

Amerika'nın lojistik destek amacıyla hava sahasının açılması isteğine Genelkurmay sıcak, ancak İncirlik Üssü'nün koalisyon güçlerine açılmasına soğuk bakıyor. İncirlik sadece insani yardımlar için açılacak. Buradan kalkacak uçakların Irak'a saldırmasına izin verilmeyecek.

Askerin tavrını Hükümetin de kabul ettiği belirtilirken, Amerika'nın IŞİD'i yok etmek için en az 3 yıl zamana ihtiyaç duyulduğu açıklaması şüpheyle karşılanıyor.

Bu arada Genelkurmay'ın internet sitesinden yapılan açıklamada "Özel-Hagel görüşmesi ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığı" belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

amerika ırak tsk İncirlik ışid