AKP projesine Komutanlıktan sert yanıt

AKP hükümetinin Jandarma Genel Komutanlığı'nı lağvetme projesine komutanlıktan yanıt geldi. Tuğgeneral Güray Alpar, "güvenlik açısından jandarmadan vazgeçilmez" dedi. Komutanlık dergisinde konuyu işleyen Alpar, Jandarma'nın bir devlet geleneği olduğunu vurguladı.

AKP projesine Komutanlıktan sert yanıt

AKP'nin Jandarma Genel Komutanlığı'nı işlevsizleştirip Genel Müdürlük haline getirme planına komutanlık dergisi üzerinden yanıt geldi. Meseleyi bir makale ile ele alan Tuğgeneral Güray Alpar, Jandarmanın bir devlet geleneği olduğunu vurguladı, güvenlik açısından vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Yaniçağ gazetesi Jandarma Dergisi’nin Haziran 2014 tarihli sayısında, yayımlanan "Jandarmanın Güvenliğin Sağlanmasında Geçmişten Günümüze Rolü" başlıklı makaleyi gündeme getirdi. Konuyu ele alan Tuğgeneral Güray Alpar, "Göktürk Devleti’nden Çanakkale savaşlarına uzanan süreci göz önünde bulundurursak güvenlik açısından jandarmadan vazgeçilmez" dedi.

Alpar makalesinde Göktürk Devleti’nde asayiş ve güvenliği sağlayan askeri birliklere "Yargan" adı verildiğini Anadolu Selçuklu, Gazneliler Karahanlılar, Harezmşahlar, Eyyubiler ve Memluklularda "Candar" isminde jandarma kuvvetlerinin olduğunu kaydetti.

Alpar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra da Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı birliklerin başta terörle mücadele olmak üzere asayişin sağlanmasında büyük önemi olduğunu hatırlattı.

"Jandarma birlikleri özellikle 1984 yılından itibaren artan terör tehlikesi nedeniyle terör örgütlerine karşı mücadelede önemli unsurlardan biri olmuştur. Jandarma, Türk İstiklal Harbi sonrasında ülke çapında ayaklanmaların bastırılmasında önemli görevler üstlenmiştir. Savaştan sonra jandarma düzene sokularak asker kaçakları ve eşkıyayla mücadelenin yanında ayaklanmaları bastırmakla görevlendirilmiştir. Bu görevin en iyi şekilde yerine getirilmesi maksadıyla jandarmanın güçlendirilmesi de bu dönemde zaman zaman gündeme gelmiştir."

ulusalkanal.com.tr