Katliamcı Çeçen komutan Suriye'ye Türkiye'den gitmiş

Çeçen Komutan Beşlan Chekiev'in Suriye’nin Maan köyündeki Alevi katliamından bir gün sonra Türkiye’de yakalanmasıyla ilgili haberimiz üzerine, Muhalif Çeçenlerin 'Türkiye Fahri Konsolosu' Muhammed Nurullah Çetin Ulusal Kanal'ı arayarak tehdit etti

Katliamcı Çeçen komutan Suriye'ye Türkiye'den gitmiş

Alevi katliamcısının son durağı Hatay Çeçen komutan Beslan Chekiev'in Hatay'daki sır ölümü haberimize "muhalif Çeçenlerin oluşturduğu Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti" yapılanmasının "Türkiye Fahri Konsolosu" Muhammed Nurullah Çetin'den açıklama geldi. Ulusal Kanal'a telefonla ulaşan Çetin, konuyla ilgili birçok ayrıntı verdi. Geçen yıl öldürülen Medet Ünlü'nün yerine getirilen Çetin'in pervasız ve tehditkâr üslubu, Türkiye'de yaşayan ayrılıkçı Çeçenlerin Suriye'de Esad yönetimine karşı nasıl kullanıldığını açıkça ortaya koyuyor. Çetin'in açıklamalarını aynen yayımlıyoruz:

Türkiye'de kayıtsız olarak çalışıyormuş

- Rus ağzıyla haber yapıyorsunuz. Sizin bu yaptığınız gazetecilik değil. Bu haberi yapmak için Ruslardan para mı aldınız?

- Beslan Chekiev, Hatay'da ikameti olan ve ekmek parasını kazanmak için orada çalışan bir vatandaşımız. Sabit bir işi yok, kayıtsız olarak çalışıyor. Hamallık, inşaat işçiliği, amelelik benzeri işler yapıyordu.

- Kerhen gözaltına alınmış ve Emniyet’te geçmişteki bir hastalığı nedeniyle rahatsızlanmış. Evrak eksiği ve benzeri sorunlar nedeniyle her gün onlarca Çeçen vatandaşımız gözaltına alınıyor, bunda bir anormallik yok!

'Yanındakiler gönüllü delikanlılar!'

- Hastalığının ayrıntısını bilmiyorum, doktoru değilim. 5 yıldır idrarını yapamıyormuş, bu nedenle zehirlenmeye yol açmış.

- Eşi, kardeşi ve yanındaki delikanlılarla görüştüm. Haberde yazdığınız gibi bir durum yok. Yanındaki delikanlıları ben gönderdim oraya. Olayı araştırın, gelin dedim. Bu delikanlılar gönüllü çalışanlarımız, isimlerini açıklayamam.

- Eşi ve çocuğu Türk vatandaşlığı aldı, kendisi de başvurdu ama daha sonuçlanmadı. Bir ara yurt dışındaydı bu nedenle henüz alamamıştı.

Hatay'a iş bulmak için gitmiş!

- Beslan Chekiev sığınmacı olarak geldi, bir süre Kocaeli'de İlimtepe Çeçen Sığınmacı Kampı'nda kaldı. Orada yeterli imkan olmadığı için Hatay'da iş bulup oraya yerleşti. Kamptan İstanbul'a giden de var, İzmir'e giden de. Hatay da Türkiye'nin toprağı sonuçta, uçakla 1 saatte gidiliyor. Eşi dostu vardır, orada iş bulur, gider yerleşir.

- Beslan'a eşinden kardeşinden daha yakınım, o benim vatandaşım. Benim ağzımdan haber yapabilirsiniz, anası da babası da kardeşi de benim Beslan'ın.

Koruma istemesi doğalmış!

- Ramazan Kadirov yapısına ve Rusya'ya karşı koruma talep etmiş olabilir. Rus istihbaratı Türkiye'de elini kolunu sallayarak cinayet işliyor. Koruma istemesi doğaldır.

- Bana 'sana da koruma verelim' diyorlar, ben kabul etmiyorum. Emniyet demeyelim ama samimi olduğum devlette görevli tanıdığım şahıslar söylüyor bunu.

- Biz doğru bildiğimiz yoldan asla dönmeyiz, 500 yıllık davamızdan geri dönmeyiz. Vatana ihanet eden köpekler cezasını çekecek. Siz vatana ihanetin cezasını iyi bilirsiniz. Size de yediririm bu haberi...

'Çeçenistan Fahri Konsolosluğu' diye bir ünvan yok!

Çetin, "Açıklamalarınızı belgelendirebilir misiniz?" sorumuza ise, "Haberi düzeltmeniz lazım ki ben Türkiye'ye geldiğimde sizi o kişilerle görüştürüp belgelerini göstereyim" yanıtını verdi. Bu arada Çetin'in kullandığı "Çeçenistan Fahri Konsolosluğu" ünvanı yasal değil, diplomatik hiçbir geçerliliği bulunmuyor ve Dışişleri Bakanlığı da bu sıfatı tanımıyor.

Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr