MHP'den başkanlık açıklaması: Biz öyle demedik

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, partisinin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi açıklamasıyla, "330 ile biz sandalyeyi tamamlayalım ve referanduma gidelim" demediğini, "Tamamlayabiliyorsanız buyrun tamamlayın" dediğini ifade etti. Meclis’in Anayasa yapma yetkisinin olmadığını açıklayan Milli Anayasa Hareketi de Türksüz bir Anayasa’ya izin verilmeyeceğini vurguladı.

Erdem, bazı gençlerle Meclis basın kapısı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, polis meslek eğitim merkezlerine, özel harekat polisi yetiştirmek üzere 10 bin polis adayı alınacağının açıklandığını anımsattı.

Türk milletinin 15 Temmuz gecesi demokrasisine sahip çıktığını belirten Erdem, "O geceyi hain FETÖ darbesi olarak değil de Türk milletinin mücadele gecesi olarak görmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Daha önce 5 bin özel harekat polisi alınırken 29 yaş ve lisans mezunu olma şartlarının arandığını anımsatan Erdem, "Bu dönemki alımda, 28 yaş sınırı ve lise mezunu olma koşulu getirildi. Lise mezunu olma şartı esneklik ama 28 yaş sınırı, maalesef sınırlandırıcı bir şart. Buradaki gençlerimiz 17 bin kişiyi temsilen burada. Bu gençler, 'bizler bu ülkenin sahibiyiz, Türk milleti için ölüme gitmeye razıyız' diyor. Lise şartı olduğu için askerlik şartının kaldırılması ve 28 yaşın da 30 yaşa çıkarılması gerekmektedir." sözlerini sarfetti.

MHP'li Erdem, alınacak 10 bin özel harekat polisinden sadece bininin kadın olacak olmasını da eleştirerek, "İktidar, 'kadın evde otursun, çocuk doğursun ama askeriyede, polislikte ve başka alanlarda bulunmasın' diyor." dedi.

"Anayasaya aykırılığa aciliyetle son vermesi gerekiyor"

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi ile ilgili sözleri, Başbakan Binali Yıldırım'ın da buna yanıtının" sorulması üzerine Erdem, Bahçeli'nin dünkü açıklamalarının doğru okunması gerektiğini dile getirdi. Erdem, şu ifadeleri kullandı:

"Liderimizin orada söylediği şudur: (Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri anayasaya aykırı davranmaktadır. Anayasaya aykırılığa aciliyetle son vermesi gerekiyor çünkü, fiili olarak başkanlık sistemi varmış gibi hareket ediyor. Varmış gibi hareket etmek demek, aslında anayasa ihlali işlediğini gösterir.) Liderimizin söylediği, buna isim konması gerekiyor. Bu isim, ya anayasa değişikliği getirerek ya da milletimizin iradesine giderek olmalı. Fiili başkanlık sistemi uygulamasına son vermek zorunda, anayasa ihlali doğru bir şey değil."

Erdem, CHP'nin MHP'ye yönelik, "AK Parti ile gizli kapaklı pazarlık yürütüldüğü" eleştirisi ile ilgili görüşünün sorulması üzerine, "MHP var olduğu günden beri çizgisini bozmamıştır. Biz, 'çözüm süreci ihanet sürecidir' demiştik, AK Parti bugün bizim noktamıza geldi ve çözüm sürecini bitirdi. Bizim çizgimiz belli, diğer partilerden gelen eleştiriler bizim için kabul edilebilir değildir, değerlendirmeye bile gerek yok aslında." dedi.

"Anayasa değişikliği için 330 oy gerekiyor ve AK Parti'nin bu sayısı yok, MHP'nin desteğine ihtiyacı var. MHP destek olacak mı?" sorusuna Erdem, "MHP, '330 ile biz sandalyeyi tamamlayalım ve referanduma gidelim' demedi, 'tamamlayabiliyorsanız buyrun tamamlayın' dedi. Cumhurbaşkanı fiili suç işliyor, anayasaya aykırı davranıyor. Bunun karşılığında bunu Meclis'e getirin ve getirdikten sonra sonucu hep birlikte görelim. Zaten sandalye sayısı yetersizse bu fiili duruma son vermek zorunda." yanıtını verdi.

MİLLİ ANAYASA HAREKETİ'NDEN AÇIKLAMA

Bir açıklama da Milli Anayasa Hareketi Başkanı Hasan Korkmazcan'dan geldi. Türkiye'nin terörle mücadele ettiği bir süreçte Anayasa tartışmalarının yersiz olacağını belirten Korkmazcan'a göre, Meclis'in yeni bir Anayasa yapma yetkisi yok.

Korkmazcan, "Meclisin yeni anayasa yapmaya yetkisi yoktur ancak bir savaştan çıkarsınız örneğin 2. Dünya savaşında Japonya ve Almanya’nın olduğu gibi anayasa yaparsınız. Türksüz ve Atatürksüz bir anayasa hedefi vardır. Ama bunu yapacaklar. Millet geçit vermeyecektir." dedi.

HABER: GÜRKAN DEMİR - KAMERA: TANSEV KARA

ulusalkanal.com.tr