Ameliyatlara bilgisayar oyunları ile hazırlanıyorlar
Samsun'da Genel Cerrah Op. Dr. Levent Karagöz, cerrahların el yeteneklerini ve parmak reflekslerini kaybetmemek için bazı egzersizler yaptığını belirterek, "Bazı cerrahlar playstation tarzı oyunlar oynayarak parmaklarını ve ellerini geliştirir, bazıları da farklı metotlar uygular.
Ben saat tamiri yapıyorum. Ama zaman zaman da joistik ile araba ve uçak yarışı gibi oyunlar oynuyorum" dedi.
Çocçuklyar ve gençlerin zaman geçirme aracı olarak görünen bilgisayarda araba yarışı, uçak savaşları, tetris benzeri oyunların, cerrahların büyük yardımcıları olduğu ortaya çıktı. Atasam Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Levent Karagöz evde, zaman zaman da hastanedeki odalarında bilgisayar, tablet ve televizyonlara kurdukları oyun konsollarında cerrahların vakit geçirmesinin hem hasta hem de kendileri açısından gerekli olduğunu söyledi. Op. Dr. Karagöz "Cerrahın eğitiminin birinci şartı bilgidir. İkinci şartı da el marifetidir. Çünkü el marifeti olmayan bir insan, çok bilgili olabilir ama ameliyat yapamaz. Çok iyi yemek tarifi bilirsiniz ama çok iyi yemek yapamazsınız. Öyle düşünmek lazım" diye konuştu.
Cerrahların şahsi yetenekleri ve becerilerinin olduğunu vurgulayan Op. Dr. Levent Karagöz şunları söyledi:
"Cerrahların yetişmesi astadan kan almayla başlar, pansuman yapar, sonra ameliyata girer, burada hocasının yanında çalışıyor. Daha hızlı ameliyat yapabilmek, daha yetenekli olabilmek, daha ellerine hakim olabilmek için her cerrahın kendine ait geliştirdiği bir metot var. Bazısı tespih çeker, niye 'parmaklarım daha hareketli olsun' diye. Bazıları ise lastik topları sıkar 'el adaleleri kuvvetli olsun' diye. Ben lise hayatım boyunca daha çok sevdiğimden saat tamirciliğinde çalıştım. Dikkatli olmak, elimizin titrememesi için bir takım el becerileri ile uğraşmak gerekiyor. Ben uzun süre saatçiliğe devam ettim. Bir de saatçilik, tek gözle bakıp iki boyutlu görme duygusunu da çok iyi geliştiriyor. Bu benim kendi tercihimdir. Başkaları başka şeyler yapıyor. Kimi playstation oynar, kimi joistikli araba yarışları oynar. Bazı cerrahlar, ameliyatta kullandıkları iplerle dışarıda bağlama eğitim yapar. Onun da bağlama eğitimi yaparken hızlı bağlama, ters bağlama, her ortama bağlama gibi metotları var. Çünkü yüzeyde her şeyi bağlayabilirsiniz. Ama derinde bağlama yapacaksanız, onun için özel bir manipülasyona ihtiyaç var."
'PORTAKAL KABUĞUNA DİKİŞ EĞİTİMİ'
Hocalarının eğitim sırasında portakal kabuğuna dikiş attırdığını anlatan Op. Dr. Levent Karagöz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü portakal kabuğuna iğne geçer. Biraz sert çekerseniz portakal kabuğu kesilir. İnsan derisi çok serttir. Deriden keskin bir iğne ile dikiş geçerseniz istediğiniz gibi bağlayabilirsiniz. İçerde dalak, karaciğer, mide bağırsak gibi yumuşak organlar var. Onlara atacağımız dikişlerde eliniz titremeden, düzgünce dikişi geçeceksiniz. Geçtikten sonra onun boşluğunu alıp düğümü dibine oturtacaksınız. Çok sıkarsanız dokuyu keser, gevşek bırakırsanız kanama yapar. Bu tür yetenekleri kaybetmemek adına el becerilerini geliştirecek, el ve parmak hareketlerini sağlayan bir takım bilgisayar oyunları oynuyoruz."