Otizmli müzik dehası yetkililerden destek bekliyor
Otizmli müzik dehası, eğitimi için bir şans istiyor. 20 yaşındaki Yıldırım Beyazıt Yakar, bağlaması ve sesiyle gönülleri titretiyor. Çok sayıda enstrüman çalıyor. Duyduğu sesleri anında notaya dökebiliyor. Hayallerinin gerçeğe dönüşmesinde güzel sanatlar lisesi kilit önem taşıyor. Bunun içinde yetenek sınavlarına katılabilmesi gerekiyor. Yakar, yetkililerden destek bekliyor.
Duyulan yada seslendirilen her ezgi mutlaka yaşamımıza etki etmiştir ama kaçımızın hayatını kökten değiştirdi? Yıldırım Beyazıt Yakar, müzik sayesinde konuştu, yazdı, çizdi. İçindekileri müzikle ifade edebildi. O nedenle müzik, O'nun hayatı ve o nedenle O, müzik dehası... Şimdi daha fazlasını yapmak istiyor.
2,5 yaşındayken Yakar'a otizm teşhisi konuldu. Otizme bağlı yaşadığı bir travma sonrası doktorun önerisiyle enstrümanlara yönlendirildi. O günden bugüne de Yakar'a o enstrümanlar yaşam yoldaşı oldu. Hayallerini de bu can yoldaşlığı üzerine kurdu.
20 yaşındaki Yakar, bağlaması ve sesiyle gönülleri titretiyor. Çok sayıda enstrüman çalıyor. Duyduğu sesleri anında notaya dökebiliyor. Şarkı sözleri, marşlar yazıyor. Kara kalem resim çalışmaları da yapıyor. Kanada'da 2016'da düzenlenen Dünya Otizm Festivali'ne sosyal medyadaki performansıyla katıldı. Dünya ikinciliği kazandı.
Müzik dehası, eğitim hayatında ise çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Açık liseden kaydını sildirmiş olmasına rağmen, yaşı ve güzel sanatlar liselerine geçişe ilişkin mevzuat nedeniyle başvuruda bulunamadı. Sınava giremedi.
Özel gereksinimli çocuklara en fazla 27 yaşına kadar lise eğitimi hakkı verilmesi nedeniyle bu süreç Yakar'ın eğitim alabilmek için son şansı. Hayallerinin gerçeğe dönüşmesinde güzel sanatlar lisesi kilit önem taşıyor. Bunun içinde yetenek sınavlarına katılabilmesi gerekiyor. Müzik dehası, eğitimi için bir şans istiyor.
Anne Meryem Yıldız yetkililere seslendi.
ulusal.com.tr