Türkiye'de sayılı kişilerin emek verdiği bir meslek daha bitme noktasında

Babadan oğula geçen ve Türkiye'de sayılı kişilerin emek verdiği bir meslek daha bitme noktasında. Eski adı ile çarık, yeni adı ile de yemeni dikimini yıllardır sürdüren Durmuş Kaya, “Bu mesleğin son ustaları bizleriz” dedi.

Türkiye'de sayılı kişilerin emek verdiği bir meslek daha bitme noktasında

Yemeniciler teknolojiye direniyor.

Babadan oğula geçen ve Türkiye'de sayılı kişilerin emek verdiği bir meslek daha bitme noktasında.

Beypazarı'nda yıllardır yemenicilik yapan ve zor şartlarda bu mesleği sürdürdüğünü belirten Durmuş Kaya mesleğe ilgisizlikten şikayetçi.

Bağkur Emeklisi Durmuş Kaya yanında kendisine yardım eden, 75 yaşındaki Zeki Akoğlu ile birlikte her sabah dükkanını açıyor ve çarıkları dikmeye başlıyor.

Baba mesleği olan ve Türkiye'de yok olma noktasına gelen eski adı ile çarık, yeni adı ile de yemeni dikimini yıllardır sürdüren Durmuş Kaya, dolarla borçlanarak malzeme alabildiklerini söylüyor.

Yapımı oldukça zahmetli olan yemenileri günümüzde sadece folklor ekipleri kullanıyor. Bazı yurttaşlar da süs eşyası olsun diye yemenileri temin ediyor.

Yemenilerin yapımında kullanılan ve gön ismi verilen derinin ayak terlemesini önlediği ve ayaklarda mantar oluşumuna engel olduğu biliniyor. Yemeniler sağlamlık ve sağlık bakımından da eskiden en çok tercih edilen ürün olarak öne çıkıyor.

Ustalar, mesleklerinin ölmemesi için yetkililerden destek bekliyor. Emekçi Durmuş Kaya, “Artık bu meslekte çırak da yetişmiyor, son ustaları bizleriz" diyor.

ulusalkanal.com.tr